Tocurile inalte – sexy dar… santoase?

Toate femeile vor sa poarte incaltaminte cu tocuri inalte si nu degeaba: tocurile inalte dau un aspect foarte frumos piciorului, gambele par mai subtiri, chiar intreaga silueta a femeii este mai eleganta si atrage privirile !

Daca incaltamintea si tocurile au avut initial doar rolul de a te feri de mudarie, ele au devenit podoaba prin functia lor estetica. Dar tocurile sunt si sanatoase ?

Piciorul are o importanta capitala pentru om. Pozitia bipeda ii este caracteristica, ii permite deplasarea, explorarea, ii elibereaza mainile pentru a face unelte, a scrie, a tasta la PC, il defineste ca OM.

Piciorul are, in static, 3 puncte de sutinere, de suportare a greutatii corpului: pe calcai apasa 2/3 din greutatea corpului, pe cele doua proeminente anterioare ale piciorului cealalta treime. In deplasare, piciorul devine o parghie de gradul I, prin contractia musculara greutatea se lasa pe cele 2 puncte de sprijin anterioare si apoi parghia miscata de muschi impinge corpul inainte. In mers este importanta bolta talpii, care face parghia mai eficienta; dar bolta este astfel construita genetic incat oasele piciorului au forma caramizilor boltilor arhitecturale. De aceea, prabusirea boltei plantare duce la suferinta micilor articulatii din talpa manifetata prin durere la mers.

Citeste si:  S.O.S - Cum ne ferim de viroze?

Revenind la tocuri, efectul mecanic al acestora consta in plasarea greutatii corpului in punctele anterioare ale talpii si schimba unghiul cu gamba; mersul devine mai dificil, dar mai “frumos”, de manechin. Dar, in timp, aceasta situatie mecanica duce la slabirea tendonului lui Achile si prabusirea boltei; ulterior, mersul cu pantofi normali devine dificil, chiar dureros.

Citeste si:  Cancerul pulmonar poate fi corelat traumelor din copilarie

Si atunci, sa nu mai poarte femeile tocuri ? Dar barbatii de ce poarta totusi ? Sa purtam opinci ? Nici asa! O incaltaminte fara tocuri (tenisii de exemplu) face mersul mai greoi si duce si ea la prabusirea boltei plantare.

Un toc potrivit de inalt, adica cca 1 cm la copii, 1,5-2 cm la barbat si ceva mai mult la femei face ca unghiul parghiei gamba-picior sa fie de 15-20 de grade si mersul sa devina mai usor. Astfel tocurile nu mai sunt nocive. In unele cazuri de malformatii ale piciorului, cum ar fi un picior mai scurt, tocurile pot avea chiar si functie de tratament ortopedic, ca si talonetele pentru talpi care refac o bolta prabusita.

Citeste si:  Persoanele care fac miscare inainte de a merge la serviciu sunt fericite

Deci, purtatul permanent al tocurilor inalte (chiar si 10 cm cand se face… piata?!) este daunator si nu merita sa ne stricam picioarele doar din complexul ca suntem scunde (asa sunt femeile facute, mai putin inalte decat barbatii). Dar la ocazii este obligatorie o tinuta eleganta, incluzind si o incaltaminte cu tocuri inalte. La ocazii da, recomand purtarea tocurilor inalte: fac picioarele femeilor atat de frumoase !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46


6 Comentarii
  1. Dar ce pot face doamnele si domnisoarele care sunt chiar mici de statura si vor sa poarte tocuri mai inalte ? Exista pantofi cu intreaca talpa mai inalta,mai groasa, iar in dreptul calcaiului se ingroasa in plus cu 3,5-4,5 cm. Talpa trebuie sa fie insa flexibila, altfel poate determina dureri la mers.

  2. Foarte tare articolul! mi-a placut mult; Felicitari; Dar cum este cu prabusirea aceasta de talpa? La ce varsta se poate intampla sau dupa ce perioada de purtat tocuri foarte inalte? sau cum ne putem da seama ca suntem aproape si, dupa ce se intampla, mai putem purta tocuri inalte si foarte inalte? Multumesc

  3. Piciorul este plat la nastere iar dupa varsta de un an, dupa ce incepe mersul, bolta plantara se edifica treptat. Bolta poate sa nu se formeze bine de acum si copilul mic trebuie ingrijit prin gimnastica medicala: joc cu minge prin prindere cu ambele piciore, mersul descult in nisip,etc. Daca nu se formeaza bolta, se recomanda, ca si pentru adultii care au dobandit ulterior piciorul plat, purtarea permanenta de pantofi cu talonete, care mimeaza bolta. Prabusirea boltei plantare se defineste prin aplatizarea aproape completa a piciorului, cand oasele piciorului, care sunt construite tesit, se vor atinge in articulatii puctiform; se produce lezarea cartilajelor care invelesc oscioarele piciorului cu durere si dificultati la mers.In articol explicatiile au fost simplificate, denumirea completa este: \”picior plat cu prabusirea boltei plantare cu artroza secundara\”; cam lung, nu ?

  4. E adevarat ca tocul iti face piciorul mai frumos, dar asta inseamna sa-l poarte oricine si oricand.Ma si bufnesta rasul cand vad cate o domnisoara care se impiedica la fiecare pas din cauza tocurilor de 10 pe care le poarta, si in plus nu cred ca la noi sunt trotuarele facute pentru tocuri.Eu sunt adepta pantofilor comozi, care daca sunt alesi cu grija pot sa te puna in valoare mult mai bine decat niste tocuri cu care sa nu stii sa umbli.

  5. Tocmai aceste femei isi distrug picioarele, cele care merg cu tocuri si la piata. Aveti dreptate ca purtarea pantofilor cu tocuri, eleganta imbracamintei, modul de a te porta in societate, se invata ! Dar aceste aspecte, legate de moda, de maniere, etc. ma depasesc si isi au locul in alta rubrica.

  6. Tocurile sînt un accesoriu foarte important în viaţa unei femei, le admir pe femeile care în ciuda durerii pe care le dă statul pe tocuri, ele nu renunţă să poarte acei pantofi, care le fac picioarele să arate deosebit, pentru a rezista pe tocuri o femeie are nevoie de un masaj al tălpilor, care o fac să uite de orice durere după o zi obositoare la serviciu unde trebuie să fie pe tocuri în picioare de dimineaţa pînă seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.