Top 10 inovatii medicale propuse pentru anul 2010

Cu prilejul Sumitului Inovatiilor Medicale al Clinicii din Cleveland, editia 2009, medici si cercetatori au evaluat cele mai semnificative si inovatoare realizari in medicina preconizate pentru anul urmator.

Dintre acestea, zece au fost selectionate in baza a patru criterii majore (impactul clinic pe termen scurt; probabilitatea de succes; disponibilitatea de a intra pe piata in viitorul apropiat; si complexitatea datelor clinice furnizate) si au fost prezentate in cadrul sumitului, care s-a desfasurat in perioada 5 – 7 octombrie.

Aceste dispozitive si terapii inovatoare au fost dezvoltate pentru a trata o paleta larga de afectiuni, de la pierderea auzului si Parkinson, la pneumonie si probleme legate de somn. Iata care sunt cele mai promitatoare directii de dezvoltare propuse de cercetatorii americani pentru anul urmator.

Citeste si:  Meningita pneumococica poate fi prevenita prin vaccinare

Conductia osoasa a sunetului in surditatea unilaterala: un nou dispozitiv de conductie, care se monteaza si se indeparteaza fara interventie chirugicala, menit sa transmita sunetele catre urechea interna prin intermediul danturii.

Manseta pentru tubul traheal, pentru prevenirea pneumoniei asociate ventilatiei artificiale: un dispozitiv medical de dimensiuni reduse, care exercita o presiune scazuta si reduce semnificativ riscul aparitiei pneumoniei asociate ventilatiei artificiale, asigurand inchiderea corespunzatoare a cailor aeriene.

Dispozitiv de asistare ventriculara cu flux continuu: un dispozitiv cantarind doar 85 gr, care este fixat chirurgical pentru a prelua in mod imediat si eficient functia de pompare si propulsare a sangelui de catre inima.

Anticoagulante orale non-antagoniste vitaminei K: alternative sigure si bine tolerate de organism la antivitaminele K, oferind pacientilor posibilitatea sa-si stabileasca singuri dozajul si sa previna formarea cheagurilor sanguine.

Crioprezervarea oocitelor: tehnologie aflata intr-un permanent progres ce permite ca oocitele (celulele germinative femeiesti) sa fie inghetate si pastrate in timp, pana la momentul cand se doreste fertilizarea.

Exercitii fizice asistate pentru imbunatatirea functiei motorii la pacientii cu Parkinson: pedalarea cu 90 de rotatii/minut pe o bicicleta cu tractiune dubla (tandem) poate imbunatati semnificativ functia motorie la pacientii cu Parkinson.

Kit pentru monitorizarea ambulatorie a afectiunilor respiratorii corelate somnului: dispozitive sigure si usor de intrebuintat pentru monitorizarea, diagnosticarea si evaluarea tratamentului afectiunilor respiratorii corelate somnului.

Receptor de trombopoietina ce stimuleaza productia de trombocite: un medicament recent aprobat care stimuleaza, in maduva osoasa, productia de celule responsabile cu formarea trombocitelor in sange.

Dispozitiv pentru reducerea riscului de infarct cerebral: dispozitiv ce vine ca o alternativa la tratamentul conventional cu anticoagulante si previne formarea de cheaguri sanguine la pacientii cu aritmie cardiaca.

Sistem imagistic „whole-slide” pentru gestionarea datelor digitale in patologii: o tehnologie care permite crearea de slide-uri digitale de o calitate superioara, ce pot fi analizate, stocate, publicate pe internet si evaluate pe un computer.

Citeste si:  Transpiratia excesiva sau hiperhidroza

Sursa: www.news-medical.net


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.