fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre intepaturile de insecte

Intepaturile insectelor se recunosc, in general, dupa urmele lasate pe piele. Acestea se manifesta sub forma unor mici umflaturi, rosii, care produc mancarimi deranjante. Marimea acestora variaza de la un punct pana la un centimetru. Atunci cand o intepatura creste considerabil in dimensiuni poate fi vorba de o reactie alergica. Fie ca sunteti in parc, acasa sau la picnic puteti fi oricand tinta insectelor. In special, copiii vostri deoarece se stie ca ei sunt “prada preferata”. Partea buna e ca majoritatea insectelor nu constituie un risc pentru sanatate.

Intepatura de tantar. Intepatura propriu-zisa se simte destul de rar, insa saliva femelei de tantar provoaca mancarimea.Trebuie mentionat ca numai aceasta musca. Umflatura este, de obicei, rosie, iar mancarimea produce un mare disconfort. De multe ori, tantarii au fost purtatori de foarte multe boli, insa in prezent ei nu mai repezinta un pericol decat in tarile exotice, unde transmit anumite maladii cum ar fi malaria. Daca copilul tau a fost muscat de un tantar, aplica-i repede un dezinfectant si nu il lasa sa se scarpine pana isi rupe pielea.

Citeste si:  Leona Lewis a fost declarata cea mai sexy vegetariana a anului 2008

Intepatura de albina sau viespe. Arata ca o pata rosie cu un punct negru in mijloc care, de fapt, este acul albinei sau al viespii. Cauzeaza dureri mari, depinde mai ales de locul unde este intepatura. Prima masura care trebuie luata este indepartarea acului cu grija. Dupa aceea, se spala locul cu apa si sapun si se pun comprese reci. In vechime, dar si pe la tara, oamenii turnau peste muscatura alcool pentru ca se spunea ca acesta ar avea calitatea de a calma durerea.

Intepatura de capusa. Foarte periculoasa, poate provoca boala Lyme, care cauzeaza mancarimea ochilor, oboseala accentuata si dureri in corp. Daca ai constatat ca tu sau copilul tau ati fost „muscati” de vreo capusa, este bine sa mergeti la doctor si sa nu va tratati singuri acasa. De foarte multe ori, atunci cand inteapa, capusa intra sub piele, iar in momentul indepartarii este posbil sa ii rupeti corpul, iar capul sa ii ramana inca acolo.

Intepatura de furnica. De multe ori destul de dureroase, ciupiturile furnicilor se caracterizeaza prin mici umflaturi si inrosiri ale zonei respective. In mare parte, nu sunt periculoase, insa pot provoca mancarime. Este bine ca zona sa fie spalata, dupa care sa se aplice un dezinfectant sau un antiinflamator.

Muscatura de paianjen. Semnele dupa care o recunosti: este rosie si are o portiune vinetie la exterior. De multe ori, este insotita si de mancarime. Daca nu apar reactii toxice, cum ar fi eruptiile, frisoanele, varsaturile, febra sau durerile de cap, atunci nu este cazul sa te alarmezi. Spala zona cu apa si sapun si pune un cub de gheata.

Muscatura de purice. Este repezentata prin pete micute, rosii, aglomerate pe o portiune de piele. Provoaca mancarimi puternice. In anii trecuti, se stie ca puricii erau purtatorii celor mai periculoase boli cum ar fi: ciuma, scabie si altele. Insa in prezent acestia nu mai reprezinta un motiv de ingrijorare. Dupa ce ai spalat bine pielea, aplica pe zona afectata lotiuni cu calamina.

Citeste si:  Victoria Beckham face zilnic 200 de exercitii pentru abdomen!

Daca stiti ca sunteti alergica, atunci chiar si o intepatura de tantar poate declansa reactia. Primul ajutor in caz de intepturi este sa spalati bine locul cu apa si sapun pentru a elimina riscul infectiei. Apoi trebuie sa aplicati pe piele comprese cu apa rece sau gheata pentru a evita iritatia. In cazul in care ati fost intepate de o albina sau o viespe, este bine sa extrageti acul usor cu o penseta pentru a avea grija ca acesta sa nu se rupa. Daca ati observat vreo reactie alegica, administrati-va atat voua, cat si copilului o doza din medicamentul obisnuit prescris de medic. In caz de amorteala a membrelor, inflamatie locala extinsa, umflaturi foarte mari, respiratie greoaie sau voma, mergeti de urgenta la medic. Uneori alergiile pot fi mortale. Copiii au o piele mai sensibila si mai intens vascularizata, tocmai de aceea reactia lor la intepaturile insectelor este mult mai puternic accentuata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.