fbpx

Toxiinfectia alimentara

Please select a featured image for your post

Ce este toxiinfectia alimentara?

Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune frecventa, cauzata de consumul de alimente contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cele mai multe cazuri de intoxicatii alimentare se inregistreaza vara.

Care sunt cauzele toxiinfectiei alimentare?

Alimentele sunt in general contaminate ca urmare a igienei deficitare sau prepararii defectuoase. Inainte de a intra in contact cu alimentele, mainile trebuie spalate cu apa si sapun, cu precadere daca persoana care prepara alimentele sufera de o infectie. De asemenea, ambalarea necorespunzatoare a alimentelor si pastrarea acestora la temperaturi mai mari decat cele indicate pot favoriza contaminarea.

Cauzele cunoscute ale toxiinfectiilor alimentare pot fi divizate in doua categorii: agenti infectiosi si agenti toxici. Agenti infectiosi sunt virusuri, bacteriile si parazitii, iar agenti toxici sunt substantele otravitoare (toxine) regasite in mod natural in anumite ciuperci sau pesti exotici, reziduurile de pesticide de pe fructe si legume.

Cum se manifesta toxiinfectia alimentara?

Principalele simptome ale toxiinfectiei alimentare sunt greata, vomismentele, crampele abdominale si diareea. Acestea pot debuta rapid, in 30 de minute de la consumarea alimentului contaminat sau se pot agrava in decursul a cateva zile. In cele mai multe dintre cazuri, daca toxiinfectia alimentara nu este severa, simptomele dispar in 24-48 de ore.

In functie de agentul contaminant, simptomelor de mai sus li se mai pot adauga:

Virusuri / Norovirusurile: simptomele includ greata, vomismente, diaree, dureri abdominale, dureri de cap si febra mica. Simptomele dispar, de obicei, in doua-trei zile. Norovirusurile pot fi contractate din apa, fructe de mare sau legume contaminate cu paraziti, sau transmise de la persoana la persoana.
Virusuri /Rotavirus: cauzeaza vomismente urmate de scaun apos si febra. Se transmit de la persoana la persoana, prin contaminare fecal-orala, fiind cea mai frecventa cauza a toxiinfectiei la copii.
Virusuri / Virusul hepatic A: simptomele includ febra, pierderea apetitului alimentar, senzatie inexplicabila de oboseala, icter.
Bacterii / Salmonela: infectarea cu bacteria Salmonela poarta denumirea se salmoneloza. Principalele simptome sunt greata, vomismentele, diaree, crampe abdominale puternice, dureri de cap si dureri articulare. La persoanele imunocompromise, boala poate fi fatala. Infectia se transmite prin alimente precum oule, carnea de pui, produsele lactate si fructele de mare, pregatite necorespunzator.
Bacterii / Campilobacter: cauzeaza febra, scaun apos, dureri de cap si dureri musculare. Bacteria poate fi contractata din carne de pui cruda, lapte nepasteurizat sau nefiert si apa contaminata cu fecale animale.
Bacterii / Stafilococul auriu: se manifesta prin greata, vomismente severe, stari de ameteala si crampe abdominale. Aceasta bacterie produce o toxina in alimente precum produsele lactate, prajiturile care contin frisca, salatele care contin cartofi, oua sau ton, in special in conditii de refrigerare necorespunzatoare.
Bacterii / Bacilul cereus: toxina produsa de bacilul cereus provoaca varsaturi severe, care pot fi sau nu insotite de diaree si crampe abdominale. Toxinfectia poate fi declansata de consumarea produselor pe baza de orez si alte produse care contin amidon, precum pastele sau cartofii.
Bacterii / E.coli: primul simptom al contaminarii cu bacteria E.coli este scaunul apos si abundent, urmat de scaun cu sange. Cele mai periculoase tulpini ale bacteriei pot provoca insuficienta renala sau chiar decesul pacientului (circa 3-5% din cazuri). Este transmisa prin carnea cruda, lapte sau sucuri nepasteurizate sau apa contaminata.
Bacterii / Shigella: boala provocata de bacteriile din grupul Shigella poarta denumirea de dizenterie bacilara sau shigelloza. Boala se manifesta prin febra, diaree, scaun cu sange si nevoia constanta de defecare. Boala se transmite prin apa contaminata cu deseuri menajere.
Bacterii / Clostridium botulinum: bacteria botulinica provoaca simptome severe, afectand sistemul nervos. Boala debuteaza cu incetosarea vederii, apoi pacientul prezinta dificultati de vorbire si o stare generala de slabiciune. Simptomele progreseaza ulterior la dificultati de respiratie si incapacitate motrica. Bacteria se poate gasi in conserve, miere, carnati semi-preparati si fructe de mare.
Bacterii / Vibrio cholerae: bacteria vibrio cholerae cauzeaza crampe abdominale, diaree, dureri de cap, migrene, varsaturi, febra si frisoane. Contaminarea cu vibrio cholerae este mai frecventa in lunile calde, fiind cauzata de consumarea alimentelor netratate termic corespunzator sau a fructelor de mare crude.
Paraziti / Giardia: giardioza este o boala intestinala care se manifesta in principal prin diaree. Boala poate dura una-doua saptamani si poate fi declansata daca se consuma apa din surse nesigure, precum lacuri sau rauri. De asemenea, boala se transmite de la o persoana la alta, prin contact cu materia fecala a unei persoane infectate.
Paraziti / Criptosporidium: criptosporidioza se manifesta prin diaree apoasa, care dureaza una-doua zile. Si acest parazit microscopic se gaseste in apa.
Agenti toxici / Toxine din ciuperci: in functie de tipul de ciuperca consumat, simptomele pot fi varia de la usoare la letale. Cele mai comune dintre acestea sunt greata, varsaturile si diareea. Unele toxine afecteaza sistemul nervos, provocand transpiratie abundenta, tremor, halucinatii si coma.
Agenti toxici / Ciguatera: este o intoxicatie alimentara de natur? chimica, datorata ingerarii a diferite specii de vietuitoare marine contaminate cu ciguatoxina, prezenta mai ales in microalga Gambierdiscus toxicus. Cauzeaza amorteli in zona gurii, care se pot extinde la brate si picioare, greata, varsaturi, dureri si slabiciune musculara, dureri de cap, ameteala si accelerarea ritmului cardiac. Toxina poate provoca distorsiuni senzoriale – alimentele si obiectele reci sunt percepute ca fiind fierbinti si invers. Simptomele pot trece de la sine in cateva zile sau saptamana, ori pot persista cativa ani. Speciile marine care pot provoca acest tip de intoxicatie alimentara sunt cele exotice, provenite din oceanul Pacific si Caraibe.
Agenti toxici / Pesticide: fructele si legumele tratate cu pesticide si nespalate corespunzator inainte de consumare, pot provoca vedere incetosata, slabiciune, dureri de cap, crampe abdominale, diaree, hipersalivatie si tremor.

Citeste si:  Solutii pentru managementul farmaciei in perioada de criza oferite in cadrul editiei XI a simpozionului Farma Practic

Cand trebuie sa va prezentati la doctor, in caz de toxiinfectie alimentara?

Contactati imediat medicul daca va aflati in una dintre situatiile de mai jos:

Greata, varsaturile si diareea persista mai mult de doua zile.
Pacientul are mai putin de trei ani.
Simptomele abdominale sunt insotite de febra mica.
Simptomele debuteaza dupa ce v-ati intors dintr-o calatorie peste hotare.
Alti membrii ai familiei, care au consumat alimentul in cauza, prezinta simptome similare.
Starea pacientului nu se imbunatateste dupa doua zile, in ciuda consumului semnificativ de lichide.
Pacientul sufera de afectiuni cronice care duc la slabirea sistemului imunitar (boli renale, cancer, HIV/SIDA).
Pacientul prezinta simptome precum dificultati de vorbire, slabiciune musculara, vedere incetosata sau dificultati la inghitire.

Citeste si:  Dieta de trei zile

Mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital, daca:

Pacientul isi pierde cunostinta, are ameteli puternice sau prezinta probleme de vedere.
Simptomele abdominale sunt insotite de febra mai mare de 38 grade C.
Abdomenul pacientului este umflat si dureros.
Pacientul prezinta semne de icter (pielea si ochii devin galbene).
Pacientul vomita cu sange sau se remarca sange in scaun.
Pacientul nu mai poate urina sau cantitatea de urina eliminata este redusa ori daca urina eliminata este inchisa la culoare.
Pacientul prezinta dificultati de respiratie, vorbire sau inghitire.
Se remarca inflamarea articulatiilor sau eruptii cutanate.

Citeste si:  Roche - compania cu cele mai mari investitii in cercetare si dezvoltare, la nivel global

Cum se trateaza toxiinfectia alimentara?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.