fbpx

Toxoplasmoza in sarcina: pericole pentru mama si fat

Toxoplasmoza este o boala care trece de cele mai multe ori neobservata, deoarece nu are simptome specifice, astfel ca evidentierea parazitului se realizeaza de obicei dupa efectuarea unor teste serologice de specialitate. Femeile care doresc sa faca un copil , trebuie sa se testeze inainte de a ramane insarcinate, deoarece toxoplasmoza poate provoca malformatii fetale grave sau chiar avortul spontan.

Corioretinita este cea mai grava mainfestare a infectiei cu Toxoplasma gondii si este secundara cantonarii parazitului la acest nivel (retina). Daca nu este tratata corespunzator poate determina in cele din urma chiar si orbirea pacientului. Alte manifestari oculare mai putin grave ale toxoplasmozei sunt glaucomul sau strabismul.

Citeste si:  Merele reduc colesterolul si ajuta la scaderea in greutate

Toxoplasmoza la gravide este periculoasa doar in faza acuta, atunci cand parazitul se regaseste in sange si poate fi transmis prin placenta la embrion. Orice gravida care este testata pozitiv pentru Toxoplasma gondii, trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice, capabile sa blocheze inmultirea parazitului si transmiterea acestuia la fat.

Prezenta bolii acute la gravida nu este intotdeauna urmata de transmiterea parazitului la fat si pentru confirmarea acestui fapt trebuie efectuata amniocenteza (extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic). Exista mai multe tipuri de testari a lichidului amniotic, cel mai precis fiind testul ADN.

Ecografia abdominala sau cu sonda endovaginala pot identifica anomaliile de dezvoltare a embrionului, insa trebuie sa mentionam ca nu toate formele de toxoplasmoza congenitala au semne identificabile ecografic. Identificarea ecografica a malformatiilor embrionului, nu lasa ca optiuni decat efectuarea unui avort terapeutic, neexistand un tratament eficace pentru toxoplasmoza congenitala.

Tratamentul pare sa fie eficient in majoritatea cazurilor de toxoplasmoza congenitala, insa majoritatea copiilor raman cu anumite sechele ale atacului initial. In unele cazuri se reuseste o sterilizarea eficienta cu un risc minim de reactivare a parazitului.

Citeste si:  Copilul tau vede bine?

Nici un medicament nu reuseste insa sterilizarea completa a chistilor parazitului de la nivel retinian, astfel ca in acest loc reactivarea ramane posibila.

Tratamentul privind toxoplasmoza congenitala consta in administrarea antibioticelor pentru o perioada de un an. Medicatia este suportata bine in marea majoritate a cazurilor si are o toxicitate minima.

Orice nou nascut suspectat de toxoplasmoza trebuie sa efectueze o multitudine de teste (paraclinice si biologice), pentru confirmarea diagnosticului, localizarea chistilor de parazit (creier, ochi) si stabilirea corecta a conduitei terapeutice, pentru evitarea recidivelor.

Articol realizat de dr. Dana Tiu. Articolul integral poate fi citit in Revista on-line de medicina materno-fetala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.