Tulburari ale menstruatiei

Please select a featured image for your post

Orice femeie din ziua de azi, care beneficiaza de un numar nelimitat de un numar nelimitat de surse de informare nu ar trebui sa ignore instalarea acestor tulburari si sa se adreseze medicului ginecolog sau endocrinolog deoarece lipsa fluxului menstrual are o serie de efecte nedorite: imbatranirea precoce a organismului, decalcifiere osoasa favorizand instalarea osteoporozei, sau chiar la afectiuni mult mai grave. Fluxul menstrual este un fenomen fiziologic de o importanta pe care adesea tindem sa o ignoram. Amenoreea. Amenoreea este caracterizata de lipsa ciclului menstrual si este considerata a fi o stare fiziologica normala atunci cand apare in situatii deosebite- sarcina, alaptare, menopauza si inainte de pubertate, dar patalogica in afara acestor situatii. Amenoreea poate fi primara sau secundara, primara in cazul in care menstruatia nu s-a instalat pana la varsta de 18 ani si secundara atunci cand menstruatia este absenta pe o perioada de 3-4 luni( perioada limitata), dupa o perioada cand ciclurile menstruale au fost regulate. Cauzele care determina amenoreea pot fi de naturi diferite:
– Traume afective – frica, anxietate, deces in familie, psihoze, stari depresive pot produce amenoreea.
– Schimbari bruste de altitudine si clima – aceasta trecere poate declansa o amenoree temporara, dar aceasta se va redresa daca timpul petrecut in noile conditii climaterice se va prelungi.
– Boli febrile acute – pneumonia, febra tiroida, TBC, sifilis, etc.
– Anemia grava
– Greutate corporala prea mica si tulburarile de nutritie care deriva din aceasta – anorexie si bulimie.
– Utilizarea contraceptivelor, dar mai ales momentul intreruperii acestora poate sa coincida cu o amenoree secundara.
– Sarcina
– Boli cronice – pot produce o amenoree secundara care va disparea odata cu incetarea tratamentului aferent acestor boli
– Stresul – o perioada mai tensionata poate da nastere unei astfel de tulburari care va disparea de la sine odata cu incetarea acestei perioade
– Infectii ale aparatului genital sau din vecinatatea acestuia – peritonita, sinechia uterina sau in urma unor chiuretaje uterine.
– Probleme ale ovarelor – inflamatia cronica a ovarului, chistele de ovar, ovare polichistice – secretia de estrogeni este insuficienta, iar productia de hormoni androgeni poate fi crescuta.
– Malformatii congenitale ale uterului sau uter dezvoltat insuficient.
– Malformatii ale vaginului sau colului uterin de natura congenitala.
– Tulburari ale glandei endocrine.
– Instalarea menopauzei precoce.
– Sportul de performanta si suprasolicitarea organismului prin exercitii fizice severe.
Citeste si:  Toaleta bebelusului
Oligomenoreea. Aceasta tulburare de flux menstrual este caracterizata prin faptul ca hemoragia menstruala apare rar si la intervale neregulate ce depasesc 35 de zile, cu doar patru sau opt cicluri pe an. Oligomenoreea poate reprezenta o slaba coordonare intre hipotalamus, glanda pituitara si ovare. Sindromul ovarelor polichistice poate fi o cauza a aparitiei oligomenoreei la fel ca si a amenoreei.
Citeste si:  Mersul la sala face bine la sanatate
Cauzele aratate mai sus care determina aparitia amenoreei pot fi aceleasi si pentru aparitia oligomenoreei, la acestea adaugandu-se obezitatea si hipotiroidismul. Medicul ginecolog ar trebui informat de lipsa menstruatiei dupa nu mai mult de doua cicluri menstruale absente. Hipomenoreea. Este o tulburare a ciclului menstrual caracterizata printr-o reducere a cantitatii de sange, dar si a duratei fluxului menstrual la mai putin de trei zile. Aceasta tulburare apare cu precadere intre 30 de ani si menopauza, neafectand fertilitatea. Ea poate preceda alte tulburari de flux menstrual cum ar fi oligomenoreea sau amenoreea atunci cand acestea au o cauza de natura uterina.
Citeste si:  Postura spatelui
La fel ca si amenoreea si hipomenoreea poate fi primara sau secundara; primara – atunci cand cantitatea de sange este redusa inca de la primele cicluri menstruale si secundara – atunci cand diminuarea cantitatii de sange se produce ulterior unor fluxuri menstruale ce au au avut o cantitate de sange normala. Posibile cauze ale hipomenoreei pot fi legate de: afectiuni neuro- psihice, utilizarea pe termen lung a tranchilizantelor, abuz de cafea si nicotina, insuficienta hipofizara, deficienta ovariana, genetica sau dobandita, hipertiroidism, etc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.