fbpx

Tulburarile de miros

In lume, mii de oameni prezinta anual tulburari ale mirosului si implicit ale gustului deoarece acestea doua sunt simturi chimice sunt strans legate intre ele. Tulburarile de miros inseamna mai exact o perturbare a olfactiei, cea mai frecventa fiind hiposmia care se traduce prin diminuarea mirosului, urmata de forma ei mai severa numita anosmie, ceea ce implica pierderea totala a mirosului.

In medicina, se intalnesc si alte tulburari ale mirosului cum ar fi hiperosmia (perceperea exagerata a unui miros), parosmia (perceperea eronata a unui miros) sau halucinatiile olfactive (perceperea unui miros fara sa existe un stimul olfactiv).

Oamenii percep aproximativ 10.000 de mirosuri diferite, datorita stimularii efectuate de catre substantele odorante la nivelul tavanului foselor nazale. Informatia olfactiva este transmisa prin nervul olfactiv catre bulbul olfactiv si de aici catre creier, unde se formeaza senzatia olfactiva.

Citeste si:  Sucurile de fructe ne apara organismul de bolile cronice

Tulburarile de miros pot deveni periculoase prin faptul ca persoana nu poate simti eventualele pierderi de gaze, fumul de la un incendiu sau altele. Insa, mai important este faptul ca aceste tulburari pot fi semnalul unor probleme de sanatate serioase: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, malnutritie, boala Parkinson, Alzheimer sau chiar depresie.

Cauzele disparitiei mirosului pot fi urmatoarele: vreun episod recent de viroza respiratorie superioara ( gripa), vreun traumatism cranio-facial pana la inflamatii (rinitele acute sau cronice, rinitele alergice, ozena, rinosinuzitele), polipoza nazala sau deviatii inalte ale septului.

Persoanele care lucreaza in medii toxice sau in industria textila sunt expuse riscului de a dezvolta hiposmii sau, in cele mai rele cazuri, anosmii. Exista insa si tulburari de miros de cauza tumorala sau neurologica, ce au la baza afectiuni ca ateroscleroza cerebrala, Parkinson-ul sau Alzheimer-ul.

Citeste si:  Infectiile urinare

Alti factori ce sunt favorizanti in aparitia tulburarilor de miros ii reprezinta fumul de tigara si aerul conditionat. Conform unor studii de specialitate, s-a dovedit ca frecventa oamenilor cu perturbatii ale mirosului este mai mare la orase decat la sate.

Insa exista si vesti imbucuratoare: tulburarile care sunt mai recente au sanse de recuperare de pana la 100%. Primul pas pe care trebuie sa il faceti in rezolvarea acestei probleme este prezentarea din timp la medicul specialist. Nervul olfactiv este foarte sensibil si are sanse scazute de refacere dupa o suferinta indelungata.

Citeste si:  Varsta afecteaza capacitatea creierului de a se organiza eficient

Sansele de vindecare sunt complete si in cazul tulburarilor de natura virala sau inflamatorie sau cele care au aparut ca urmare a unui tratament ce a cuprins corticoterapie, vitaminoterapie, medicamente pentru normalizarea circulatiei cerebrale. O buna recuperare, dar nu totala o au si pacientii la care se intervine chirurgical pentru polipoza nazala sau rinosinuzite.

Atunci cand pierderea mirosului se datoreaza unui accident traumatic, nervul este de cele mai multe ori sectionat si nu se mai poate obtine o recuperare a sa. De asemenea, foarte greu de tratat sunt si tulburarile de miros cauzate de factori chimici, iar sansele de recuperare a nervului sunt minime.

2 Comentarii
  1. e groaznic sa-ti pierzi mirosul. mi-a revenit in perioada cat am fost insarcinata si cateva luni dupa nastere. acum iar am probleme. cateodata mai uit mancarea pe foc,scapa gaze, nu simt nimc. imi vine sa mor de ciuda.

  2. anul trecut am fost operat de un chist nazal si de o rinita cronica hipertrofica,pt ca nu puteam respira.m-am refacut complet cu respiratia,dar de o vreme mi-am pierdut aproape de tot gustul si mirosul.daca stie cineva vreun tratament eficient,il rog din suflet sa ma contacteze la e-mail danciudani@yahoo.com ,indiferent de costuri.multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.