fbpx

Un ficat sanatos, un organism sanatos

Este ciudat cum avem atata grija de pielea noastra, de par si unghii, de buze si de toate partile vizibile ale corpului nostru, in timp ce le neglijam atat de mult pe cele care nu se vad, organele interne. Acestea sunt cele care ne tin in viata si de care depinde de fapt bunastarea noastra.

Un adevarat organ minune, cel mai mare si mai greu din corpul nostru, este ficatul, care indeplineste peste 500 de functii vitale. Activitatea lui se aseamana cu aceea a unei fabrici: toxinele din sange sunt eliminate aici, germenii sunt distrusi, alimentele sunt transformate in nutrienti, nivelul glucozei, al proteinelor, al hormonilor si al vitaminelor este tinut sub control, este produsa bila, substanta care ajuta la digestia grasimilor. Acestea sunt numai cateva dintre lucrurile pe care ficatul le face pentru a ne tine in viata. Miile de enzime care controleaza activitatea corpului nostru sunt produse tot de ficat. Daca el nu reuseste sa produca una dintre aceste enzime buna functionare a organismului este pusa in primejdie.

Citeste si:  Ceaiul fierbinte agraveaza raceala

Ficatul este singurul organ din corpul omenesc care se poate regenera atunci cand o parte a lui este indepartata (chirurgical). Daca se indeparteaza o jumatate a ficatului, acesta ajunge la marimea initiala in numai trei luni. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa abuzam de capacitatile ficatului nostru. Trebuie protejat si el, la fel ca toate celelalte organe. Il putem proteja printr-o alimentatie corecta, asa cum, de multe ori, ii facem rau printr-o alimentatie gresita, bogata in grasimi si toxine.

Pentru ca ficatul indeplineste o multime de functii, semne ale suferintei lui se vad peste tot. Obezitatea, metabolismul lenes, celulita, hemoroizii, greata, varsaturile, balonarea, constipatia, sindromul colonului iritabil, pofta de dulciuri, nivelul instabil al glicemiei, depresia, iritabilitatea, respiratia urat mirositoare, toate acestea si multe altele sunt simptome ale bolilor ficatului. Unul dintre ele, obezitatea, este periculos tot pentru ficat. Pentru ca ne-am obisnuit sa tratam simptomul si nu boala, ne supunem unor cure de slabire drastice, inghitim medicamente si suplimente foarte toxice (cum sunt anorexigenele) care fac rau tot ficatului. Renuntam la zahar din dorinta de a pierde kilograme si il inlocuim cu indulcitori artificiali, si ei foarte periculosi pentru ficat (in special aspartamul).

De altfel, toate medicamentele pe care le luam (calmante, antidepresive, antibiotice), si mai toate substantele artificiale (colorantii, aromele, conservantii) pe care ni le introducem in organism ajung in ficat si ii fac rau. Acelasi efect il are zaharul rafinat din dulciuri si sucuri, dar si grasimile, in special cele procesate, pe care le gasim in lactate, margarina, uleiuri vegetale hidrogenate, carne grasa. Dar cele mai periculoase sunt alcoolul, in special bauturile spirtoase, si drogurile care dau serios de lucru ficatului.

Citeste si:  Efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii

Iata ce poti face pentru a avea un ficat sanatos, deci un organism sanatos si o silueta frumoasa.

Consuma alimente proaspete, in special legume si fructe. 30-40% din alimentatia ta trebuie sa fie formata din produse vegetale proaspete. Incearca sa le consumi la fiecare masa, caci ele contin enzime vii, vitamina C, antibiotice naturale si antioxidanti. In plus, contin multa apa, deci ajuta la curatarea ficatului.

Consuma grasimi „bune”. Pe acestea le gasesti in carnea de peste ( in special in cea grasa: ton, sardine, hering, pastrav), in nuci, in seminte (de floarea soarelui, susan, dovleac). De asemenea, suplimentele cu spirulina si lecitina contin grasimi sanatoase pentru ficat.

Hidrateaza-ti corpul cu apa, ceaiuri si sucuri proaspete, neindulcite. Cel putin doi litri de lichide pe zi vor preveni constipatia si vor ajuta rinichii sa elimine toxinele extrase de ficat din alimente.

9 Comentarii
  1. diin cate stiu eu exista si medicamente care ajuta la eliminarea toxinelor, si anume hepatoprotectorii, in special cei pe baza de substante naturale. Eu pot sa spun ca am grija de ficatul meu, m-am lasat de fumat acum 3 ani, beau alcool foarte rar, manac sanatos si mai fac din cand in cand o cura de o luna cu Silimarina. Va sfatuiesc sa incercati si voi un alt stil de viata!

  2. Da este corect ce spune Rodica de Silimarina ca este buna si din cate stiu si LIV 52 luate impreuna timp de o luna ajuta foarte mult ficatul. Sunt medicamente naturiste.

  3. Mama mea are de aproape 2 ani probleme cu colesterolul, trigiceridele si cu probele hepatice. Ea este operata de fiere asader ficatul \”lucreaza\” singur. A luat pastile pt reglarea colesterolului si a trigliceridelor care i-au afectat ficatul. A fost nevoita sa renunte la medicamente. Singurul medicament care a ajutat-o este Silimarina. Dar pentru ca nu mai ia medicamente pt colesterol si trigliceride nivelul grasimilor a crescut. A fost nevoita sa adopte un regim foarte restrictiv, dar si scump. Trebuie sa fie atenta ce alimente consuma deoarece ficatul ei sensibil reactioneaza imediat. Acum mananca mamaliga zilnic, k inlocuitor pt paine. A incerkt painea hipoglucida dar nu ii place. Sunt momente in care pur si simplu nu mai stie ce sa manance. Pe buna dreptate la un moment dat te saturi de regim. Consuma multe fructe dar nu poate trai cu asa ceva mereu are nevoie si de ceva mai consistent. Dati-mi niste retete care sa se potriveasca regimului ei: care sa nu-i afecteze ficatul si sa nu-i creasca nivelul grasimilor. Ar fi de mare ajutor un articol amplu pe aceasta tema. Cunosc multe persoane care se confrunta cu genul acesta de probleme medicale si au mare nevoie de o dieta adecvata lor. Orice sugestie e bine venita.

  4. Si eu am probleme cu ficatul si colesterolul, dar nu este atat de grav. Sper. Pe regimul dat de doctor zice ca nu e voie porumb, decinu stiu ce sa zic despre mamaliga aia. Eu mananc paine de secara. E 3 lei una, dar imi ajunge o saptamana. In rest mananc carne de pui, la gratar, la cuptor sau fiarta, in supa, cartofi la cuptor sau natur, piure (dar fara margarina), branza slaba, iaurturi degresate (dimineata iaurt cu fulgi de secara).
    Intr-adevar e o dieta destul de stricta, mai ales daca ai probleme si cu ficatul si cu colesterolul, dar sa stii ca scumpa nu mi se pare. Pentru ca in loc sa dai banii pe semipreparate, mezeluri si alte porcarii scumpe, iti faci in casa supe, piureuri, cartofi. Asta necesita cam mult timp ce-i drept, mai ales ca mancarea nu trebuie sa fie veche, dar mie mi se pare ca iesi mai ieftin.

  5. Multumesc pt sugetii Anda. O sa-i recomand mamei sa incerce painea de secara. Medici pe care i-a consultat i-au spus ca mamaliga nu ii face rau. Adevarul e ca se simte bine de cand o consuma. De altfel de cand se confrunta cu aceste probl toata familia foloseste doar ulei de porumb.
    (Cand am zis k regimul e scump m-am referit la fructe)
    Vreau sa-ti dau si eu o reteta care e pe placul intregii familii: sarmale in foi de varza alba (nu murata) cu carne de curcan. Cand auzi de sarmale de gandesti la o mancare grasa dar nu e deloc asa. Curcanul e cam scump, dar merita macar de sarbatori.

  6. Painea pe care o iau eu se cheama French Toast de secara si sa stii e chiar buna, ii place si prietenului meu care nu suporta mancarea dietetica :). Cu fructele cam ai dreptate, sunt mai scumpe acum, dar o sa vina vara si vor aparea la piata fructe mai ieftine, sa mancam pe saturate. Si eu mananc sarmale de pui. Mi le face mama :). Dar cred ca pune varza murata. Si chiar sunt bune si slabe.
    A, si inca ceva ce mananc des: ciuperci. Eu sunt moarta dupa ele si in plus sunt foarte hranitoare si indicate in regim.

  7. Eu fac paine de casa in amestec cu tarate de grau sau far si este foarte buna,deasemenitin regim alimentar de aprope 2 luni-pui,vita care nu-mi place,fructe si legume ,branza de vaci ,cartof iar ca tratament pentru ficat gras iau 1o zile pe luna cate 2 fiole de ,,sargenor\”si pana la sfarsitul lunii iau,,lagosa\” cate 2 pe zi.Pentru colesterol iau ,,hipocol\”-mentionez ca acestea sunt naturiste sitrebuie sa le iau 3 luni dupa care o sa fac un control sa vad daca sa schimbat ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.