Un indicator al sanatatii mai bun decat IMC

Dupa cum probabil stiai deja, indicele de masa corporala (IMC) este un indicator al starii de sanatate mai bun decat greutatea, pentru ca ia in calcul si inaltimea. Insa nu spune cum este dispusa masa…

Oamenii de stiinta au descoperit un indicator mai relevant decat IMC cand vine vorba de sanatate: raportul intre inaltime si talie.

Pentru ca muschii sunt mai grei decat grasimea, culturistii au IMC-uri uriase, si cu toate acestea nu sunt obezi…

Iar in privinta tesutului adipos, cercetarile (Chang SH, Beason TS, Hunleth JM, Colditz GA. A systematic review of body fat distribution and mortality in older people, publicat in Maturitas, 2012) arata ca distributia grasimii conteaza! Grasimea abdominala, cea care sufoca organele interne, creste exponential riscul de boala si moarte prematura.

Citeste si:  Dietele pe termen scurt au efect tot pe termen scurt. Schimba-ti stilul de viata ca sa ai silueta dorita

Spre exemplu, din 10 femei cu acelasi IMC, cea mai predispusa riscului de imbolnavire (cu precadere de diabet si boli cardiovasculare) si deces prematur este cea cu solduri mici, picioare subtiri, dar cu burta cea mai mare…

Raportul ideal intre talie si inaltime

Uita de IMC, s-a descoperit un indicator al sanatatii si mai bun (Browning LM et alii, A systematic review of waist-to-height ratio as a screening tool for the prediction of cardiovascular disease and diabetes, publicat in Nutrition Research Reviews, 2010): raportul intre talie si inaltime!

Citeste si:  Nou vaccin experimental impotriva SIDA ofera rezultate promitatoare

Mesajul cercetatorilor este simplu: ca sa traiesti mult si bine, ai grija ca talia ta sa fie mai mica decat jumatatea inaltimii.

Nu ai nevoie nici macar de cantar, ci de centimetrul croitorului.
La 1,60 m inaltime, mijlocul trebuie sa fie sub 80 cm. Peste 80, creste progresiv riscul de diabet si boli de inima.

Citeste si:  Cum te descurci cu gemenii

Grasimea abdominala creste riscul de diabet si boli cardiovasulare. Un indicator al acestui risc mai bun decat IMC este raportul intre talie si inaltime.

Recomandarea KiloStop: Ca sa elimini aceste riscuri din viata ta, ai grija ca talia sa-ti ramana mai mica decat jumatatea inaltimii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.