Un medicament antiparkinsonian ar putea trata sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite (SPN) sau sindromul Ekbom este o afectiune destul de frecventa, dar de obicei trecuta cu vederea, afectand atat miscarea, cat si somnul. Cu toate acestea oamenii de stiinta de la Medical College of Georgia (Statele Unite) ofera vesti bune pacientilor: boala ar putea fi tratata cu un medicament prescris de obicei in tratamentul anti-Parkinson.

Mai mult decat atat, medicamentul nu prezinta efectele adverse pe care le au terapiile actuale.

Citeste si:  A opta editie a Houston Farma Practic - Gura Humorului 25/27 noiembrie

Rasagilina, substanta prescrisa in tratamentul anti-Parkinson, actioneaza prin prelungirea efectului dopaminei, o substanta chimica ce transmite semnalele intre celulele nervoase din creier. Desi cauza SPN ramane necunoscuta, oamenii de stiinta sunt de parere ca ar putea fi produsa de un dezechilibru de dopamina.

„Speram ca rasagilina, deoarece prelungeste efectul dopaminei deja existente in loc sa produca o cantitate suplimentara, sa nu manifeste efecte secundare”, a afirmat dr. Shyamal Mehta, neurolog si neurocercetator in cadrul colegiului. „In acets moment ne aflam in punctul in care incercam sa evaluam siguranta si eficacitatea substantei in tratarea SPN. Suntem optimisti, deoarece in tratamentul maladiei Parkinson, medicamentul a fost bine tolerat, manifestand putine efecte secundare”.

Citeste si:  De ce sunt bune bananele?

Terapiile actuale pentru SPN includ o serie de medicamente care actioneaza prin activarea receptorilor de dopamina, determinand creierul sa produca o cantitate mai mare de substanta. Din pacate insa aceste medimente au numeroase efecte adverse, de vreme ce dopamina intensifica starile de euforie.

Sindromul picioarelor nelinistite afecteaza 10% din populatie si este caracterizat prin caracterizata de anomalii senzitive si motorii distincte. Simptomele sunt mai puternice in stare de repaos, cum ar fi in timpul somnului sau pe durata unei calatorii lungi cu masina. Printre complicatiile SPN se numara depresia, starile de somnolenta, dar fi anemia, insuficienta renala si maladia Parkinson.

Citeste si:  Frumoasa Caludia Schiffer reuseste sa arate bine cu ajutorul fructelor

Sursa: Medical College of Georgia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.