Un pansament elastic inovator ar putea vindeca leziunile pielii si arterelor

Oamenii de stiinta australieni au inventat un nou pansament elastic sintetic care poate repara ranile deschise de la nivelul pielii si arterele afectate. In mod traditional, arsurile severe sau leziunile arteriale se trateaza cu grefe de piele sau ale vaselor de sange, ceea ce face insa ca si alta zona a corpului sa aibe de suferit.

Citeste si:  Interdictie europeana pentru folosirea substantei bisfenol A in producerea sticlelor de plastic

Produsele artificiale care promoveaza regenerarea pielii si a vaselor sanguine ar putea inlocui grefele traditionale, insa pana in prezent oamenii de stiinta nu au reusit sa gaseasca compusii corecti pentru ca „pansamentul” sa fie complet eficient si fara efecte adverse. Pana acum, pentru acest tip de pansamente se intrebuinta fibrina sau colagen derivat de la animale – aceste doua componente negasindu-se in mod natural in pielea sau arterele umane (desi fibrina este implicata in coagularea sangelui).

Citeste si:  Pantofii sport - o alternativa sanatoasa sau nu?

Noutatea adusa de oamenii de stiinta australieni consta in folosirea unei proteine diferite, denumita tropoelastina, care intra in compozitia elastinei – un compus al pielii si arterelor. Tropoelastina a fost transformata printr-un procedeu chimic special intr-un material flexibil ce s-a dovedit eficient (in studiile pe animale) in vindecarea ranilor si accelerarea regenerarii celulare. Testele clinice pe subiecti umani sunt programate sa inceapa in urmatoarele cateva luni.

Citeste si:  Spune NU bauturilor carbogazoase

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.