Un test simplu ar putea salva viata pacientilor cu cancer pancreatic

Cancerul de pancreas are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii in randul tipurilor majore de cancer, dintre bolnavi, 94% murind in primii cinci ani de la punerea diagnosticului. Aceasta se intampla si din cauza lipsei unei metode eficiente de screening care sa ajute la diagnosticarea precoce a bolii.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Mayo Clinic (Statele Unite) au gasit o noua metoda prin care cancerul pancreatic sa fie diagnosticat in timp util, prin testarea ADN-ului pacientilor pe baza probelor de materie fecala.

Citeste si:  Homeopatia, o metoda de tratament fara efecte adverse

„Stim ca in cazul cancerului de colon se pot detecta anumite semnaturi moleculare ale formatiunilor canceroase si precanceroase, de aceea ne-am propus sa incercam sa facem acelasi lucru pentru cancerul pancreatic, in special examinand probe de materii fecale”, a explicat dr. John Kisiel, coordonatorul studiului.

Studiul s-a axat pe detectarea, la nivelul probelor prelevate de la 127 pacienti (dintre care 60 fusesera diagnosticati cu cancer pancreatic, iar 67 erau clinic sanatosi), a metilatiilor. Metilatia este un tip de alterare a ADN-ului uman asociata cu formatiunile canceroase si precanceroase, iar cercetatorii au urmarit sa identifice orice tip de gene metilate in probele de scaun prelevate de la pacientii deja diagnosticati cu cancer.

Citeste si:  Dictionar medical prima parte

„Am descoperit ca un marker a fost detectat in ambele probe, de tesut si de scaun, la pacientii cu cancer pancreatic, si ca acesta era favorabil corelat cu un alt marker important – o mutatie genetica denumita KRAS”, a explicat coordonatorul studiului. „Cand am examinat acesti markeri impreuna, acuratetea testului a crescut”. In ansamblu, markerul metilat (denumit BMP3) si mutatia genetica KRAS au ajutat la detectarea a 70% dintre participantii la studiu diagnosticati cu cancer pancreatic.

Citeste si:  Fundatia Bristol-Myers Squibb lanseaza in Romania programul Bridging Cancer Care

Potrivit oamenilor de stiinta, testul detecteaza markerii indiferent de stadiul bolii si de localizarea formatiunilor anormale in pancreas. Aceste descoperiri pot duce la un diagnostic precoce al cancerului, ceea ce va creste semnificativ rata de supravietuire a pacientilor care se lupta cu aceasta boala, sunt de parere ei.

Sursa: Mayo Clinic


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.