Unde facem miscare: sport in sala sau in aer liber?

Sportul capata in ultimul timp importanta pe care si-o merita, adica locul fruntas.
Societatea romaneasca evolueaza, tinde sa se apropie de tarile vest europene si ca obiceiuri si preocupari. O data cu aceasta transformare, lucrurile bune si rele de acolo, incep sa se vada si la noi.

Sportul incepe sa devina o parte din viata noastra, sa incapa in programul nostru extrem de incarcat. Dimineata sau seara, simtim nevoia sa ne dedicam un pic din timpul unei
zile, sa traim pentru noi. E o senzatie pe care din ce in ce mai multi romani incep sa o cunoasca. Viata noastra ne leaga mult de masina ori calculator, orele nenumarate de lucru ne transforma in roboti. Sedentarismul, obezitatea, stresul si, de ce nu, implicit bolile cardiovasculare, diabetul, bolile coloanei etc., le putem combate daca in cursul unei zile ne gandim putin la sanatatea noastra. Chiar daca nu ne vine sa credem, toti suntem expusi
consecintelor sedentarismului, si asta de la varsta frageda.

Citeste si:  Simptome leucemie

Nu ne trebuie decat putina vointa sa deschidem usa unei clinici de recuperare ca sa ne simtim mai bine. Inceputul este greu, ca orice inceput, insa, odata echipati de sala, deja ne simtim mai bine. Dupa prima sedinta chiar vom face putina febra musculara, dar este o durere placuta, care timp de 3 zile ne aminteste ca ne-am ocupat de noi. Apoi, totul vine de la sine, serotonina descarcata in momentul efortului ne face sa ne fie bine si ne readuce in sala si asta cu mai multa placere decat in prima oara. Si daca, avem la indemana un kinetoterapeut, totul devine mai usor.

Sportul se poate face in mai multe feluri, de la mersul in parc pana la salile de fitness, de la miscarea in aer liber pana la spa-urile care sunt atat de la moda azi. Noi, trebuie sa ne gasim in functie de buget, de timp, de distanta fata de casa sau de serviciu, cel mai potrivit loc in care sa ne miscam.

Citeste si:  Beneficiile ceaiului verde

Daca nu avem un buget pregatit pentru noi personal, ne putem misca in aer liber dar numai dimineata si seara si nu la orele de pranz cand caldura ne poate afecta dramatic.
Daca avem un buget mic, atunci ne putem duce intr-o sala. Avantajul este ca acolo este racoare si ne putem misca in voie si la orele in care canicula ne deranjeaza. La acelasi prrt gasiti pe piata si sali de fitness, dar si sali de kinetoterapie.

Avantajul celor din urma ar fi ca un kinetoterapeut, adica specialist in recuperare medicala, aplica in sala exercitii speciale pe diferite afectiuni, dar si sedinte de fizioterapie sub indrumarea unui medic de recuperare. Un kinetoterapeut face exercitii medicale, avand un bagaj de cunostinte de anatomie si fiziologie in spate. Stiu unde sa se opreasca pentru a nu face rau, acum sau mai tarziu, sanatatii pacientului. El urmareste miscarile pe fiecare grupa musculara si zona anatomica, asa ca nu aveti teama, lasati-va pe mana lor.

Citeste si:  Copilul meu musca: ce este de facut?

Daca stati mult in masina sau in fata calculatorului, chiar daca sunteti tineri, problemele coloanei se pot manifesta insidios, dar si brutal, si in viata este bine sa prevenim, sa nu ajungem sau sa ajungem cat mai tarziu la situatii mai grave in care sa apara nevoia unui specialist neurochirurg. Tuturor ne este teama de „cutit”, asa ca il vom ocoli cat putem de mult, nu?

Iar daca criza economica nu v-a afectat, puteti sa va rasfatati intr-un SPA o saptamana.
Ceea ce trebuie retinut, este ca daca va hotarati sa faceti sport, veti fi mult mai multumiti cu voi insiva, silueta va va deveni de invidiat si aerul pe care il veti degaja la serviciu va fi mult mai relaxat si optimist.

Articol realizat de Dr. Carmen Mihalache, Medic specialist pediatru – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.