Unghiile de la picioare ar putea indica riscul de cancer pulmonar

Nivelul nicotinei depuse in unghiile de la picioare poate fi un indicator al riscului de cancer pulmonar, potrivit unui studiu recent publicat in American Journal of Epidemiology. Faptul ca unghiile de la picioare cresc mai greu si ca nivelul nicotinei ramane stabil in unghie pentru mai mult timp, face ca acest indicator sa fie mai eficient decat masurarea nicotinei din saliva sau urina.

Citeste si:  Cum calmam durerile sinusale?

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au prelevat probe de unghie de la circa 30.000 de voluntari barbati. Probele prelevate de la cei 210 de barbati care au dezvoltat ulterior cancer pulmonar au fost comparate cu cele obtinute de la barbatii care nu s-au imbolnavit.

Indiferent daca, pe durata studiului, voluntarii au renuntat sau nu la fumat, prezenta nicotinei in unghiile de la picioare a reprezentat un indicator valid al cancerului pulmonar. In mod alarmant, peste 10% dintre barbatii care aveau cele mai ridicate valori ale nicotinei, nu fumasera niciodata.

Citeste si:  Mentine-ti sanatatea cavitatii bucale cu periuta de dinti ideala

Astfel, oamenii de stiinta spun ca nu doar fumatul activ pune un pericol major pentru sanatate, ci si fumatul pasiv. Mai mult decat atat, studiul arata ca, masurarea nivelului nicotinei din unghiile de la picioare este un biomarker la fel de eficient pentru expunerea la tutun, chiar daca aceasta se produce direct sau pasiv.

Citeste si:  Ceaiul verde scade colesterolul "rau"

Sursa: Medindia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.