fbpx

Uniunea Europeana sustine cercetarea daneza in domeniul celulelor stem

Please select a featured image for your post

Banca daneza StemCare de recoltare si stocare a celulelor stem, reprezentata in Romania de compania Stem SURE, a anuntat primirea unui grant de cercetare din partea Uniunii Europene de 700.000 euro, grant dedicat dezvoltarii unei tehnologii care sa asigure un numar suficient de celule stem compatibile, disponibile pentru tratament oricand de-a lungul vietii pacientului.

StemCare, singura banca daneza de recoltare si stocare a celulelor stem, in colaborare cu Institutul de Cercetari Bioneer si Vabrema, companie olandeza de biotehnologii, au pus bazele unui consortiu de cercetare in care vor lucra impreuna pentru cel putin 2-3 ani. Proiectul, care a primit numele de StemXpand, a primit o finantare de cca 700.000 euro din partea Uniunii Europene prin intermediul programului EU – EUROSTARS, avand ca obiectiv dezvoltarea unei tehnologii eficiente de multiplicare a celulelor stem hematopoietice.

Citeste si:  Vaccinarea copiilor

Rezultatele pozitive ale cercetarilor ultimilor ani in domeniul celulelor stem, au crescut interesul parintilor in stocarea unei cantitati suficiente de astfel de celule, cu scopul de a fi utilizate ulterior in tratamente. In SUA si Uniunea Europeana sunt deja stocate cca 1,3 milioane de probe de celule stem, in banci publice sau private.

Celulele stem, inclusiv celulele recoltate din sangele cordonului ombilical, sunt fie celule hematoformatoare, fie celule mezenchimale. Cele hematoformatoare sunt folosite in tratamentul unor boli grave de sange, ca de exemplu leucemia, pe cand celulele mezenchimale au potentialul de a fi folosite in medicina regenerativa, in bolile cardiovasculare, in bolile reumatice sau diabet tip I.

StemXpand, proiectul in care vor colabora StemCare, Bioneer si Vabrema se va intinde pe parcursul a 2-3 ani si fiecare din cele 3 companii va contribui in aria specifica de expertiza. Vabrema va fi responsabila pentru echipamentul electromagnetic care este posibil sa contribuie la multiplicarea celulelor stem ombilicale; Bioneer va contribui cu experienta vasta pe care o are in producerea de mari cantitati de celule in sistemul de bioreactoare, iar StemCare va contribui prin probe de celule stem puse la dispozitia companiei pentru cercetare.

Citeste si:  Discutiile cu adolescentul tau

Lisbeth Juhl Christensen, Director Executiv StemCare, crede ca aceasta colaborare are perspective promitatoare: „Proiectul aduce vesti bune pentru familiile ce au ales sa stocheze celulele stem ale copiilor lor. Mai mult de atat, este un pas gigantic in directia buna atat pentru cercetare, cat si pentru pacientii ce au nevoie de probe de celule stem pentru transplant. De aceea nu e imposibil ca pe viitor StemCare sa isi extinda aria de activitate si in domeniul multiplicarii de celule stem, serviciu ce va fi oferit atat bancilor private cat si celor publice”.

Citeste si:  Beneficiile fructelor din sucurile naturale

Dr.Bogdan Ivanescu, presedinte Stem SURE: „Suntem mandri de implicarea companiei noastre atat de mult in cercetare. Stem SURE, prin intermediul bancii daneze, se situeaza de ceva timp in fruntea miscarii de cercetare in domeniul multiplicarii de celule stem. Faptul ca pentru a 3-a oara in decurs de 2 ani, primim fonduri pentru cercetare din partea institutiilor europene este o dovada in plus de recunoastere a valorii clare, stiintifice, a proiectelor derulate de noi, precum si a implicatiilor pozitive pe care le pot avea rezultatele favorabile ale cercetarilor noastre la nivelul medicinei intrenationale.”

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.