Urcatul pe scari ne tine in forma maxima, fara prea mari eforturi

Daca nu aveti timp sa mergeti la o sala de fitness, oamenii de stiinta au o veste buna pentru dumneavoastra: urcatul scarilor este o activitate fizica usor de realizat care va garanteaza o forma fizica optima. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat beneficiile urcatului pe scari o data sau de doua ori pe zi in decursul programului de lucru obisnuit.

„Cel mai important aspect aici este ca urcatul scarilor este una dintre putinele activitati de peste zi care solicita un efort moderat, dar care pot fi efectuate fara prea mari… eforturi. Nu trebuie sa te schimbi de hainele de birou, nu-ti trebuie echipamente speciale si nici nu te simti stanjenit”, explica prof. Colin Boreham, de la Institutul pentru Sport si Sanatate al Colegiului Universitar din Dublin.

Citeste si:  Ceapa rosie ajuta la reducerea colesterolului

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au cerut unui grup de opt femei sa se supuna unui program cu durata de opt saptamani, in care acestea trebuiau sa urce o scara cu 199 de trepte de doua ori pe zi, cinci zile pe saptamana. Pentru a ridica un pic stacheta, femeile trebuiau sa urce 90 de trepte pe minut.

Citeste si:  Cum influenteaza sanatatea fatului, diagnosticarea mamei cu hipotiroida?

Comparativ cu grupul de control, efortul depus pentru urcarea scarilor a fost cu 17% mai mare, iar participantele au reusit sa-si scada valorile colesterolului LDL, cunoscut drept „colesterol rau”, cu 8%.

Pana la sfarsitul studiului, participantele au reusit sa urce toate cele 199 de trepte de cinci ori pe zi, ceea ce echivaleaza cu 10 minute de exercitiu fizic intens pe zi.

Citeste si:  Acupunctura

„Gratie intensitatii la care aceasta activitate supune individul, reuseste sa produca efecte benefice pentru sanatate in perioade scurte de timp, ceea ce o face ideala pentru persoanele care nu dispun de foarte mult timp liber, insa sunt preocupate de un stil de viata sanatos”, completeaza prof. Boreham.

Sursa: Institutul pentru Sport si Sanatate al Colegiului Universitar din Dublin


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.