V. Distonia mainii (crampa scriitorului)

Please select a featured image for your post

Distonia mainii (crampa scriitorului) este o forma de distonie focala care afecteaza degetele, mana si/sau antebratul. Simptomele apar atunci cand pacientul incearca sa realizeze o activitate care necesita miscari motorii fine, cum este scrisul sau cantatul la un instrument muzical. Simptomele pot fi izolate, manifestandu-se doar cand se doresc realizate aceste sarcini sau pot afecta muschii intr-o maniera mai generalizata, manifestandu-se la o paleta mai larga de sarcini. Simptomele comune includ: strangerea excesiva a stiloului sau ustensilei, flexarea incheieturii, ridicarea cotului si ocazional extinderea unuia sau mai multor degete, ceea ce duce la scaparea stiloului sau ustensilei din mana. Poate fi primara sau secundara.

Care sunt simptomele distoniei mainii (crampa scriitorului)?

Citeste si:  De la femeie la mama

Pana in prezent au fost descrise doua tipuri de distonie a mainii: simpla si distonica. Pacientii cu distonie simpla a mainii au dificultati in a realiza sarcini specifice. Spre exemplu, daca scrisul activeaza distonia, imediat ce pacientul apuca stiloul – sau imediat ce scrie cateva cuvinte – miscarile involuntare ale mainii incep sa impedimenteze viteza si acuratetea scrisului.

In crampa scriitorului distonica, simptomele se manifesta nu doar cand persoana incearca sa scrie, ci si cand realizeaza alte activitati, cum sunt barbieritul, mancatul cu tacamuri sau machiajul.

Simptomele debuteaza de obicei intre 30 si 50 de ani, afectand deopotriva femeile si barbatii. Crampele si durerea nu sunt simptome comune bolii. Pacientul poate resimti un disconfort moderat in degete, incheietura sau antebrat.

Citeste si:  Adopta o alimentatie sanatoasa chiar daca esti mai tot timpul pe fuga

Care sunt cauzele distoniei mainii (crampa scriitorului)?

Distonia mainii (crampa scriitorului) se poate declansa fara sa existe un istoric familial. Cazurile de crampa scriitorului ereditara sunt rare, manifestandu-se de obicei impreuna cu distonia generalizata cu declansare precoce, care este asociata genei DYT1.

Cum diagnosticam distonia mainii (crampa scriitorului)?

Diagnosticul acestei forme de distonie se bazeaza pe informatiile provenite de la pacienti si pe examenul fizic si neurologic. Nu exista un test specific care sa confirme diagnosticul. Boala nu trebuie confundata cu alte afectiuni ale mainii, cum ar fi artrita, crampele musculare, sindromul tunelului carpian etc. Distonia focala a mainii este responsabila pentru circa 5% din totalul conditiilor medicale care afecteaza mana.

Citeste si:  Cuplurile cu probleme de fertilitate risca sa aiba copii bolnavi de autism

Cum se trateaza distonia mainii (crampa scriitorului)?

Pentru aceasta afectiune nu exista o singura strategie de tratament care sa-si fi dovedit eficienta generala. Terapia ocupationala poate ajuta pacientul sa evite acele miscari care declanseaza simptomele.

Tratamentul medicamentos poate include medicamente anticolinergice, precum trihexifenidil sau benztropina.

Injectiile cu toxina botulinica se pot dovedi de ajutor, in special cand se remarca o deviere semnificativa a incheieturii sau articulatiilor degetelor. Desi acest tratament nu este eficient pentru toti pacientii, circa doua treimi din pacientii tratati au raportat o scadere a disconfortului si o crestere a acuratetii scrisului.

Revenire la „Distoniile focale” >>>

Revenire la articolul principal >>>


Un comentariu
  1. In urma cu cinci ani,am scris un proiect cu mana, intr-un timp scurt, iar proiectul a fost destul de lung.Am observat ca dupa ce am terminat de scris, nu mai puteam scrie normal,nu mai aveam control asupra efectuarii procesului de scriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.