fbpx

Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus

• Copiii sub un an sunt cei mai expusi, iar infectia se transmite mai ales in sezonul rece
• Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala

In Romania, extrem de multi copii si parinti au de infruntat o boala frecventa care poate da nastere unor complicatii severe – gastroenterita cu rotavirus. Mii de copii sunt diagnosticati anual cu gastroenterita cu rotavirus, iar cazurile cele mai grave ajung la spitalizare (1). Studiile arata o raspandire foarte mare la copii – se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani (2).

Preventia este una din din cele mai bune metode de a avea grija de tine si de familia ta. In acest context Societatea Romana de Pediatrie a lansat campania “ Sa protejam impreuna copilaria ”.

Citeste si:  Putem influenta sexul copilului nostru?

Ce este infectia cu rotavirus
Rotavirusul este principala cauza a diareei acute si a varsaturilor la sugari si la copiii mici, in intreaga lume. Infectarea cu rotavirus este mai frecventa la copiii mici si aproape unul din trei copii se va infecta in primele luni de viata. In formele severe, boala poate cauza pana la 20 de episoade de diaree severa si voma pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebelusi aceasta deshidratare este atat de grava incat micutii trebuie internati in spital3.

Vaccinarea protejeaza copiii pe termen lung
Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala severa si complicatiile acesteia la copii. Prin vaccinare pot fi prevenite pana la 100% din spitalizarile cauzate de gastroenterita cu rotavirus si 96% din cazurile severe de boala.
In Romania vaccinarea anti-rotavirus este disponibila inca din anul 2008.
Cum se transmite rotavirusul

Citeste si:  Cum îi faci baie în siguranta

Rotavirusul, contagios si rezistent la majoritatea produselor de igiena casnica, se transmite mai ales prin contact mana-cavitate bucala, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe maini si apoi in cavitatea bucala. De asemenea, se poate transmite cu usurinta in locurile in care copiii se joaca impreuna, cum ar fi cresele.

Simptome si recomandari profilactice
Infectia cu rotavirus se manifesta similar altor infectii digestive: diaree apoasa severa (peste trei scaune moi pe zi); varsaturi severe, dureri sau crampe abdominale, febra si, ocazional, crize convulsive. Practicile igienice recomandate includ: spalatul frecvent al mainilor, atat copiii cat si cei care intra in contact cu acestia, mai ales dupa schimbarea scutecelor, dupa folosirea olitei sau a toaletei; limitarea pe cat posibil a contactului mana-cavitate bucala, dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor

Citeste si:  Rolul macromineralelor din organism

Intreaba medicul de familie despre infectia cu rotavirus si cum poate fi prevenita.

Referinte:

1. INSP, Raportul pentru anul 2009 – Analiza evolutiei bolilor transmisibile aflate sub supraveghere
2. Linhares AC and Bresee JS, Pan Am J Public Health 2000;8(5):305–330
3. Soriano-Gabarró M. et al. Burden of rotavirus disease in European Union countries. Pediatr Infect Dis J. 2006; 25(1 Suppl): S7_S11

8 Comentarii
  1. Nu mai recomandati vaccinuri in necunostinta de cauza! Nu stie nimeni ce efecte au pe termen lung, iar pe termen scurt sunt nenumarate studiile care dovedesc ca sunt mult mai periculoase decat \”binele\” pe care-l fac.
    Mai bine ati trezi constiinta oamenilor de a alege intelept si in deplina culostinta de cauza daca vor sa isi vaccineze copiii, si nu la recomandarea unor medici care sunt platiti/obligati sa recomande vaccinurile. Deoarece pediatrii sunt obligati sa le recomande, parintii NU SUNT INFORMATI ca in Romania VACCINAREA NU ESTE OBLIGATORIE, ci este doar recomandata! Bucurati-va ca inca nu suntem obligati sa fim soareci de laborator pe care se fac experimente si in domeniul vaccinurilor, caci domeniul alimentar a clacat deja presiunilor externe. Ganditi-va cat de trist este ca acceptam voluntar sa se faca experimente pe pielea noastra si a copiilor nostri!
    Sanatate si decizii intelepte!

  2. Asa s-a zis si cu vaccinarea anti TBC, asa a fost cu vaccinarea anti toate…
    Au sarit cate unii care nu vroiau, cac vezi mare doamne, se fac teste si o sa murim cu totii…

    Nu mai bine nu faci tu o campanie la fel de patimasa ca asta, sa nu isi mai duca mamele copiii la Fast Food??

  3. @mara ai vazut filmul supersize me? daca nu ia si uitate poate o sati mai temperezi avantul profast-food ca astea sau autosesizat la tutun sil pun la colt insa otravirea cu mancarea din fast-fooduri no vede nimeni.
    diana are dreptate

  4. În ţările în care există programe naţionale de vaccinare împotriva rotavirusului, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 80% a infecţiilor şi spitalizărilor cauzate de rotavirus. Protecţia timpurie este importantă deoarece copiii de vârstă mică sunt cei mai predispuşi la a dezvolta simptome severe.

  5. @mara dacă sunt câțiva medici care recomandă un brand pentru un anume vaccin, asta nu înseamnă ca vaccinurile nu ar trebui să fie folosite. Programul de vaccinare a condus la dispariția unor boli infecțioase fatale precum difteria, tetanosul sau poliomielita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.