fbpx

Vaccinul impotriva cancerului de col uterin – pro sau contra?

Please select a featured image for your post

De ceva vreme incoace se vehiculeaza foarte des prin media o campanie initiata de Guvernul Romaniei, respectiv de Ministerul Sanatatii, si anume aceea de vaccinare a fetielor de 10 ani impotriva cancerului de col uterin.

Desigur, in cazul vaccinului antigripal de exemplu, arareori auzim altceva decat ca vaccinul a aparut in farmacii, ca e disponibil gratuit pentru unele persoane si poate ca pretul mai variaza de la an la an pentru ceilalti. In cazul vaccinului Silgard insa, toata lumea a inceput brusc sa vocifereze. Desigur, noutatea campaniei nu e singurul motiv care i-a facut pe jurnalisiti si pariniti deopotriva sa reactioneze, ci mai degraba anumite indoieli asupra eficientei vaccinului si mai ales asupra efectelor lui secundare.

Silgard este un vaccin recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman, virus care provoca moartea a cel putin 5 femei zilnic, in Romania, si cel putin 40 in Uniunea Europeana. Vaccinul se adreseaza in principal femeilor cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani, mai ales celor care nu si-au inceput inca viata sexuala. El poate fi insa recomandat si femeilor care au depasit varsta mentionata, cu conditia ca atat sfatul medicului cat si rezultatul testului Papanicolau sa indice oportunitatea administrarii. Vaccinul este eficient si in oferirea imunitatii organismului impotriva afectiunilor cauzate de cele tipurile de HPV (cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni) in cazul in care este administrat persoanelor care nu au fost infectate cu vreun tip de virus de acest gen.
Citeste si:  Trateaza-te singura
Vaccinul este in primul rand disponibil prin programul national de vaccinare, insa este accesibil si in farmacii. Schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2, 6 luni). Fiecare dintre cele trei doze costa in jur de 450 de lei, vaccinul nefiind compensat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Achizitionarea vaccinului se poate face doar pe baza de prescriptiei medicale, respectiv a recomandarii medicilor.
Citeste si:  Probleme cu memoria? Bea niste ceai verde
Ce ne facem insa cu celelalte aspecte, controversate ale vaccinului. Informatiile oferite in ultima vreme au de a face cu un numar din ce in ce mai mare de parinti care refuza participarea la program, respectiv vaccinarea fetitelor lor in scoli. Motivul pentru care aceste refuzuri se inregistreaza este unul cat se poate de simplu: nesiguranta populatiei. Mai mult, inainte de a incepe o campanie de vaccinare, autoritatile au cam omis realizarea unei campanii de informare in masa. Rezultatul, la parintele de rand a retinut doar cele cateva cazuri tragice inregistrate tot de media in urma cu cateva luni in Statele Unite si care au socat intreaga opinie publica la momentul respectiv. Mai mult, prea putini au fost informati asupra faptului ca efectele adverse ale vaccinului nu sunt in totalitate cunoscute, iar cercetatorii care au pus al punct compozitia vacinnului inca nu s-au declarat 100% convinsi de eficienta lui.
Citeste si:  Fotosensibilitate si fototoxicitate
Desigur, intrebarea evidenta este de ce totusi exista o astfel de campanie, daca opinia publica nu este inca destul de informata despre efectele lui? Cel mai probabil insa ca incet, incet lumea din Romania ar trebui sa mai invete sa se mai indoiasca de ce zice presa. Desigur, un subiect de scandal e foarte usor de gasit sau de inventat. Cand e vorba de sanatate insa, cel mai sigur e sa avem incredere in ceea ce supn oamenii care au petrecut ani buni studiind-o, si nu in unii care cu greu pot spune unde se afla creierul mic.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.