Vaccinul oral, alternativa pentru cei care se tem de injectii

Daca va numarati printre persoanele care incremenesc la gandul ca trebuie sa le fie administrata o injectie, atunci cercetatorii va aduc vesti bune. Curand, vaccinurile ar putea fi administrate oral, cu aceeasi eficacitate ca si cele injectabile. Noua tehnica presupune inocularea glandelor salivare si ofera protectia pentru numerosi virusi, de la cel gripal la cel al holerei.

Citeste si:  Beneficiile mersului pe jos

„Eforturile noastre subliniaza abilitatea glandelor salivare de a actiona ca mediu mucozal pentru administrarea vaccinurilor, generand un raspuns imun atat la nivel local, cat si sistematic”, a explicat dr. Lucille London, coordonatoarea cercetarii. „Astfel, in viitor, inocularea glandelor salivare ar putea deveni o metoda clinica apreciata, prin care pacientii sa primeasca vaccinul”.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au inoculat un grup de cobai, direct in glandele salivar, cu citomegalo-virus. Raspunsul imun s-a manifestat la nivelul acestora, in plus, cercetatorii remarcand o crestere a numarului de anticorpi in saliva si, mai important, in alte secretii mucozale si in serul cobailor, ceea ce demonstreaza abilitatea glandelor salivare de a oferi protectie in intreg organismul.

Citeste si:  Acidul retinoic - eficient in tratamentul colitei ulcerative

„Nu este o placere, nici pentru medic, nici pentru parinti, atunci cand copilului ii sunt administrate vaccinurile de rutina. Iar problema este si mai mare cu adultii care se tem de injectii. Noua metoda va face ca imunizarea sa devina mai accesibila, pastrand aceleasi standarde de eficienta”, au adaugat cercetatorii.

Sursa: The FASEB Journal

Citeste si:  Infectiile provocate de lentilele de contact duc la pierderea ochiului

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.