fbpx

Varstnicii care raman activi dupa pensionare, mai sanatosi

Un nou studiu arata ca varstnicii care raman activi dupa pensionare se confrunta cu mai putine probleme de sanatate si fac fata mai bine activitatilor cotidiene, decat cei care renunta complet la activitatile lucrative.

Autorii studiului, publicat in editia din octombrie a Jurnalului de Psihologie Ocupationala, au catalogat aceasta perioada de tranzitie, intre cariera propriu-zisa si retragerea completa din activitate, drept o „punte ocupationala”, aceasta putand lua forma unui job part-time, derularii de activitati pe cont propriu sau implicarii in diverse proiecte, pe perioada determinata.

„Data fiind actuala criza economica, probabil tot mai multe persoane vor lua in calcul posibilitatea de a-si gasi un loc de munca temporar, chiar si dupa pensionare”, este de parere prof. Dr. Mo Wang, de la Universitatea din Maryland, coautor al studiului, subliniind ca aceasta decizie poate avea efecte benefice asupra sanatatii fizice si psihice.

Citeste si:  Trucuri de slabit (partea I)

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Wang si colegii sai au examinat datele furnizate de aproximativ 12.200 de subiecti, cu varste intre 51 si 61 de ani, care au fost chestionati in decursul unei perioade de sase ani, cu privire la starea de sanatate, situatia financiara, istoricul profesional si calitatea vietii dupa pensionare.

Pentru a evalua starea de sanatate a subiectilor pe durata studiului, cercetatorii au luat in calcul afectiuni fiziologice, precum hipertensiunea arteriala, diabetul, cancerul, atacul cerebral, bolile pulmonare si cele cardiologice, si problemele psihiatrice. Aceste afectiuni si tulburari au fost corelate, de asemenea, varstei, sexului, nivelului de educatie si situatiei financiare a subiectilor.

Rezultatele au aratat ca pensionarii care optau pentru o „punte ocupationala” se confruntau cu mai putine probleme grave de sanatate si dadeau un randament mai bun decat cei iesiti complet din activitate.

Citeste si:  Conferinta Nationala "Terapii si Interventii in Autism", 1 - 2 aprilie 2011, Bucuresti

Subiectilor li s-a cerut sa raspunda la un chestionar elementar pentru evaluarea sanatatii mentale. Rezultatele au demonstrat ca persoanele care erau implicate in proiecte ce aveau legatura cu profesia lor anterioara prezentau o stare mentala mai buna decat pensionarii care renuntasera complet la orice activitate lucrativa.

Cu toate acestea, nu s-au inregistrat imbunatatiri majore in cazul pensionarilor care optasera pentru slujbe temporare total diferite fata de activitatea pe care o desfasurasera pe parcursul carierei. Acest fapt se datoreaza, potrivit autorilor, faptului ca slujbele care nu au legatura cu cariera anterioara impun un grad ridicat de adaptare la conditiile de lucru si, astfel, supun individul la un stres semnificativ. Wang a descoperit, de asemenea, ca pensionarii care opteaza de obicei pentru o „punte ocupationala” complet diferita de meseria lor de baza sunt cei care se confrunta cu probleme financiare. In acest caz, nu poate fi vorba de „dorinta” de a lucra intr-un domeniu de activitate diferit, ci mai degraba de „necesitatea” de a munci pentru a-si asigura traiul. „In aceste situatii, persoanelor pensionate le este greu sa se bucure de avantajele ce decurg din gasirea unei punti ocupationale”, explica Wang.

Citeste si:  Dieta mediteraneeana, regimul in care se utilizeaza eficient grasimile

„Identificarea unei punti ocupationale adecvate ajuta persoanele iesite la pensie sa traverseze cu bine perioada de acomodare dintre cariera si retragerea completa din activitate, pastrandu-si sanatatea fizica si psihica”, completeaza Prof.Kenneth Shultz, si el coautor al studiului.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.