Vegetarienii, mai feriti de boli cardiovasculare si diabet

Vegetarienii prezinta un risc cu 36% mai scazut de sindrom metabolic, comparativ cu non-vegetarienii, arata un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Loma Linda (Statele Unite). Deoarece sindromul metabolic poate fi un precursor al bolilor cardiace, diabetului si atacului vascular cerebral, rezultatele studiului sugereaza ca vegetarienii ar putea fi mai putin predispusi acestor boli.

Citeste si:  Nasterea sub apa – avantaje si dezavantaje

Sindromul metabolic este definit ca manifestare a minim trei din cei cinci factori de risc cunoscuti: hipertensiune arteriala, nivel scazut al colesterolului HDL (considerat „bun”), hiperglicemie, nivel ridicat al trigliceridelor si o circumferinta a taliei in afara parametrilor normali.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca in timp ce doar 25% dintre vegetarieni prezinta sindrom metabolic, numarul cazurilor inregistrate in randul non-vegetarienilor este semnificativ mai mare, pozitionandu-se la 39%. Mai mult decat atat, acest raport se pastreaza independent de alti factori, precum varsta, sexul, rasa, activitatea fizica, caloriile consumate, fumatul si cantitatea de alcool consumata.

Citeste si:  Mituri privind curele de slabire (partea a-II-a)

„Rezultatele studiului sunt o dovada a impactului pe care stilul de viata, indeosebi dieta, il are in prevenirea sindromului metabolic”, apreciaza autorii.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.