Vindecarea disfunctiilor sexuale: relatia dintre corpul fizic si psihic

Am sa ma intorc la o tema pe care am tot tratat-o in decursul timpului si pentru care mi s-au solicitat si mi se solicita – consultatii pe diferite contexte legate de viata sexuala, in special cele care au in vedere anumite disfunctii.

Mereu in tratarea acestor probleme este vorba despre altceva decat despre ceva legat direct de sexualitate. Este mereu vorba despre o situatie psihica ce este defavorabila. Ca este situational sau structural este o alta variabila. Ce este necesar sa avem in vedere este faptul ca nu reactia sexuala produce preocupare, ci ingrijorarea, preocuparea sau sperierea, intr-un cuvant reactia psihologica la ceea ce este produs de corp.

Cand simptomul ia o forma corporala tradusa in ejaculare precoce, insatisfacerea proprie sau a partenerului, incapacitatea de act sexual, vom ajunge sa vorbim despre depresie, relatie defectuoasa de cuplu sau pur si simplu despre revolta, teama, legatura nemultumitoare, etc. Corpul preia o functie psihica in aceste situatii si sesizeaza o suferinta inconstienta. Adica putem presupune ca acea persoana sufera si nu stie ca sufera. Dar faptul de a nu sti, nu anuleaza suferinta. Faptul de a nu sti se traduce in resimtirea unei dureri. Este ca si cum te-ar durea capul dar asta nu te face sa te gandesti la ceva grav, ci ca fiind o durere. Cand incepi sa te ingrijorezi ca te doare capul, iei in calcul varianta ca suferi de ceva. In acel moment incepi sa actionezi. Durerea poate semnala o suferinta majora. Cand ea e in plan psihic, durerea poate sa fie si un semn de normalitate, ca in cazul doliului, dar si unul al suferintei psihice.

Citeste si:  Sarcina ectopica

Va propun ca atunci cand va confruntati cu asemenea subiecte sa incercati sa le traduceti intr-o functionare psihica. Puteti sa vedeti anxietatea si tulburarea anxioasa in cazul unei ejaculari precoce. Dar la fel de bine poate sa fie vorba despre vinovatie.

Putem sa vorbim despre modul in care este receptata sexualitatea de o persoana. Putem sa vorbim de modul in care resimte relatia cu celalalt. Corpul este o latura importanta a functionarii umane. Este un loc in care se gaseste identitatea noastra, functionarea noastra psihica. Corpul exista de la nastere si are nevoie permanenta de atentie. Dar el este si unul situat in vecinatatea psihicului. Ceea ce nu poate semnifica psihicul, de multe ori o face corpul. Cel mai evident este reactia corporala pe care fiecare traire o presupune. Cresterea batailor inimii cand suntem speriati, roseata in cazul rusinii etc. Mereu vom gasi si o reactie somatica. Daca aceste lucruri ar capata un sens in psihic, in cuvant, in relatie atunci necesitatea reactiei fizice nu va mai aparea.

Citeste si:  Dureri articulare

Similar este si in cazul actului sexual. Daca starea care determina situatia este semnificata, atunci dispare si efectul corporal, iar dorinta sexuala se poate manifesta liber si in relatie cu propria persoana si cu partenerul.

Acesta este travaliul psihoterapeutic pe care un simptom sexual il presupune. Este unul de semnificare a functionarii psihice. Adica daca vorbim de o depresie, semnificarea si vindecarea depresiei atrage energia necesara actului sexual. Aceasta presupune urmatoarea tactica: problema nu se rezolva, ci dispare enuntul ei, cu alte cuvinte mintea nu isi mai pune asemenea intrebare pentru ca nu mai are vreun motiv sa faca asta.

Citeste si:  Horoscop pentru micuti, partea a doua

Daca mintea ramane preocupata de subiect si dupa rezolvarea situatiei inseamna ca nu vorbim despre o vindecare. Un alcoolic care nu bea nu este mai putin alcoolic decat unul care bea. Ci este un alcoolic care are grija de el. Pentru toti oamenii alcoolul nu este un subiect in sine, a bea sau a nu bea nu este o variabila importanta. Cand devine un subiect care preocupa mintea, atunci vorbim despre o problema indiferent de ceea ce se intampla in realitate (daca consuma sau nu consuma). Similar si pentru cei care se gandesc la o disfunctie sexuala – faptul ca se gandesc la ea semnaleaza o problema care, desi poate nu exista, in psihic ramane.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.