Violenta domestica – cui ii ceri ajutorul?

Violenta domestica este o problema grava in Romania: doar in primele trei luni ale anului 2011 au fost raportate 1.400 de cazuri, iar 27 de persoane au decedat in urma abuzului intrafamilial. Din pacate, numarul victimelor – preponderent, femei si copii – este semnificativ mai mare, de vreme ce multe dintre experientele acestora raman neauzite. Insa unde pot cere ele ajutor? Casa Blu, un proiect al Fundatiei Sensiblu, care va sarbatori anul urmator zece ani de existenta, este principalul sprijin pentru aceste femei.

Programul Casa Blu a fost lansat in anul 2002 pentru a sustine femeile si copiii victime ale violentei domestice, fiind cel mai important si longeviv program de implicare in comunitate al Fundatiei Sensiblu, divizia de CSR a companiei A&D Pharma.

Citeste si:  Cum il pregatim pentru scoala

Inca de la lansarea sa, proiectul si-a propus sa ofere servicii directe pentru victime (servicii care lipseau complet pana la acel moment), dar si sa intreprinda activitati de lobby pentru adoptarea unei legislatii solide impotriva violentei domestice, sa informeze si sa sensibilizeze publicul cu privire la aceasta problema sociala si sa formeze specialisti capabili sa ofere asistenta victimelor.

Ce fel de ajutor poate primi o persoana victima a abuzului domestic in cadrul programului Casa Blu?

adapost temporar, pentru persoana abuzata si copiii acesteia (pentru o perioada maxima de sase luni, intr-un adapost a carui adresa este confidentiala si beneficiaza de paza permanenta)
consiliere sociala
consiliere psihologica individuala
consiliere pentru cuplul mama-copil
grup de art-terapie si creativitate pentru beneficiare si/sau copiii lor
grup terapeutic pentru copii si adolescenti
grup de socializare pentru copii
grup de suport pentru femei
grup terapeutic pentru femei
consiliere juridica
reprezentare in instanta
decontare a certificatului medico-legal (gratie parteneriatului cu compania Avon Cosmetics)

Citeste si:  Cum prevenim afectiunile stomacului?

Unde ceri ajutor?

Daca va ingrijoreaza soarta unei prietene sau chiar dvs. sunteti victima a unui abuz, puteti lua legatura cu coordonatorii programului Casa Blu, la telefon 021. 311.46.36 sau obtine mai multe informatii despre proiect pe website-ul oficial al Fundatiei Sensiblu si pe platforma www.nuepoveste.ro.

Pana in prezent, 3.500 de femei si copii victime ale violentei domestice au beneficiat de servicii de consiliere sociala, psihologica si juridica in cadrul programului, iar peste 200 de persoane au fost gazduite in adapostul temporar. Doar 10% dintre ele s-au intors la agresor, fapt ce demonstreaza impactul pe termen lung al proiectului.

Citeste si:  Alegerea sportului potrivit pentru copil

Mai mult decat atat, 500 de specialisti au fost formati in lucrul cu victimele abuzului, prin programele de formare dezvoltate de-a lungul anilor, iar proiectul beneficiaza de parteneriate solide cu autoritatile si alte ONG-uri competente.

Sursa: Fundatia Sensiblu – prezentare program in cadrul European CSR Lessons 2011


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.