fbpx

Visatul cu ochii deschisi: o necesitate pentru imbunatatirea memoriei

Conform unui nou studiu, pentru a ne imbunatati memoria, ar trebui ca ocazional sa luam o pauza de la realitatea cotidiana si sa ne ingaduim sa visam cu ochii deschisi. Neurocercetatorii de la Universitatea din New York au descoperit ca sarcinile multiple pe care le efectuam constant, fara a face pauze, au un impact negativ asupra creierului uman.

Rezultatele studiului sugereaza ca visatul cu ochii deschisi este un stimulent pentru memorie si ca, pentru a da randament in activitatile pe care le intreprindem zilnic, creierul nostru are nevoie de repaos. Aparent, o escapada in reverie nu ne limiteaza timpul alocat efectuarii sarcinilor pe care ni le-am propus, ci ne ajuta sa le solutionam mai eficient.

Citeste si:  Tulburari ale menstruatiei

La studiu au participat voluntari cu varste cuprinse intre 22 si 34 ani, carora li s-a scanat creierul in timp ce vizionau imagini statice si in miscare cu diferite obiecte si chipuri. Participantii au vizionat o serie de perechi de imagini dupa care li s-a cerut sa-si odihneasca mintea recurgand la reverie, iar ulterior sa recunoasca imaginile ce le fusesera prezentate. Investigatorii au constatat o rata de rememorare crescuta atunci cand participantilor li s-a acordat aceasta pauza. Rezultatul a fost mult mai slab cand li s-a cerut sa recunoasca aceleasi imagini imediat dupa ce le-au fost prezentate.

„Datele obtinute de noi sugereaza ca ocazional trebuie sa ne acordam o pauza de la cotidian, de la actvitatile lucrative pe care le desfasuram zilnic si de la sarcinile pe care ni le asumam in mod continu, altfel riscam sa pierdem mai mult decat ne putem imagina”, este de parere Lila Davachi, profesor asistent in cadrul Departamentului de Psihologie si Centrului de Neurostiinte ale Universitatii din New York. „Refuzandu-ne aceasta pauza, e posibil sa ne limitam capacitatea creierului de a consolida amintiri si experiente”.

„Ma gandesc din ce in ce mai mult la mediul nostru extern in asociere precum si in comparatie cu cel extern”, declara Adam Gazzeley, neurocercetator. „Aparent consideram ca traim cu precadere in mediul extern pentru ca acolo interactionam cu ceilalti. Insa exista si mediul nostru intern care este poate mai dinamic si mai bogat decat cel extern si pe care din ce in ce mai multi dintre noi il abandonam in favoarea celui extern”.

Citeste si:  Luna a II-a din viata unui bebelus

Costurile pe care ni le asumam atunci cand toate eforturile noastre sunt concentrate in plan extern sunt resimtite la nivelul mediului intern, caruia ii limitam potentialul. A-ti lua o pauza de la problemele inerente aparute in viata de zi cu zi si a-ti permite sa visezi cu ochii deschisi are un efect benefic nu doar asupra spiritului ci, iata, si asupra unui proces cognitiv esential, respectiv memoria.

Sursa: Universitatea din New York

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.