fbpx

Vitaminele, in mintea si in alimentatia noastra

Obiectivul principal al activitatilor educative in cadrul programului „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” planificate pentru gradinitele de copii din Polonia si Romania este acela de a promova consumul de legume, fructe si suc de fructe 100% de catre copii. Prescolarii retin foarte usor informatiile noi, acestea incluzand, de asemenea, orice fel de detalii esentiale despre obiceiurile benefice unei diete adecvate, necesare pentru viata lor de adult.

Educatia inca de la gradinita
Copiii inca nu mananca suficiente legume si fructe si nici nu beau suc de fructe 100% – aceasta este una dintre cele mai importante concluzii la care au ajuns organizatorii programului. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), adultii si copiii ar trebui sa manance zilnic cel putin 400-500 g, impartite in 5 portii. Consumul potrivit este deosebit de important pentru cresterea copiilor, iar educatia in acest domeniu ar trebui inclusa atat acasa, cat si la gradinita – locuri in care copiii petrec mult timp, pentru invatare si joaca.

Citeste si:  Comportamentul preocupat si realitatea celorlalti

Actiunea 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe din gradinite, lansata in luna martie si care se desfasoara pana in iulie 2013, este o parte a campaniilor nationale de educare, realizate in Polonia si Romania, al caror obiectiv este de a promova consumul adecvat de legume, fructe si suc de fructe 100% in randul adultilor si al copiilor.

Obiectivul national: 400 de gradinite in Romania!
Programul pentru gradinite include materiale specifice pentru fiecare institutie, certificate de participare si un concurs artistic cu premii atractive. In acest moment, sunt peste 400 de institutii inscrise in Romania si aproximativ 1500 in programul similar din Polonia.

Barbara Groele, secretarul general al KUPS (Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri), organizator al campaniei din ambele tari afirma: „Speram ca actiunea noastra ii va stimula pe copii sa-si doreasca mai multe legume, fructe si suc de fructe 100%. Datorita materialelor noastre, copiii vor cunoaste mai bine lumea portiilor de legume si fructe si credem ca le vor fi de folos profesorilor – edutainment fiind cea mai eficienta metoda de invatare pentru cei mici. Deci, sa nu pierdem timpul si sa-i invatam cum sa traiasca sanatos!”

Citeste si:  O specie de ciuperca impiedica inmultirea celulelor canceroase la prostata

Toate institutiile participante vor primi materiale de instruire pentru cadrele didactice si carti de colorat pentru copii. Cartile pentru cei mici contin jocuri, desene-jocuri si puzzle-uri despre recomandarile pentru un consum adecvat, bazate pe dieta cu legume, fructe si suc de fructe 100%. De asemenea, gradinitele vor primi afise de promovare a programului si brosuri educative pentru parinti. In plus, toate gradinitele inscrise pot participa la un concurs artistic, cu premii atractive pentru institutiile castigatoare si pentru copii. Termenul de trimitere al lucrarilor de concurs este pana la data de 24 mai 2013.

Jocuri si distractie pentru a atrage atentia copiilor
Cartile educationale pentru copii, realizate de catre specialisti in educatie integrata, prezinta familia Cincinescu, ai carei membri adora cele „5” elemente. Cartile cu eroi – sanatosi, zambitori, energici – ii invita sa utilizeze cartile si sa cunoasca mai bine lumea portiilor de legume-fructe, care ar trebui consumate de cel putin 5 ori pe zi. Forma de invatare este intotdeauna distractiva si bazata pe joc – activitatea normala a copiilor, care se comporta in acelasi mod, indiferent de personalitate sau de nivelul intelectual. Materialele educationale individuale sunt importante, dar nu putem uita ca principala sursa de know-how despre dieta adecvata de zi cu zi ar trebui sa fie, de asemenea, parintii si profesorii. Efortul lor comun poate da cel mai bun rezultat – formarea obiceiurilor alimentare adecvate si mai ales, stabilirea unui stil de viata echilibrat pentru adultul de mai tarziu.

Citeste si:  Exercitiile de rezistenta ajuta la un mai bun control glicemic in diabet

Pentru materiale suplimentare si informatii mai detaliate va rugam vizitati website-ul www.5pentrusanatate.ro.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.