Vizitele la medic – endoscopia

Please select a featured image for your post

De multe ori am auzit afirmandu-se ca tulburarile gastrice, in special gastritele sunt tot mai frecvente in ultimii ani. Motivele pentru care gastritele apar, sunt nenumarate, insa la baza afectiunii sta in principiu o bacterie, virusul heliobacter care este prezent in cazul tuturor oamenilor dar se manifesta in situatii deosebite, cum ar fi curele drastice de slabire, situatii foarte stresante, alimentatie necorespunzatoare etc. De ce este utila endoscopia?Pentru a stabili in primul rand care este cauza exacta a durerilor si neplacerilor pe care le resimtiti, este important sa faceti o endoscopie asociata cu biosie, pentru a stabili exact care sunt cauzele ce determina durerea. Endoscopia nu este chiar o analiza placuta pentru ca impune introducerea unui tub prin gura pana in stomac, tub care are la capat o luminita si o camera video. Astfel doctorul poate sa vada exact ceea ce se intampla in stomac, daca este sau nu vorba de o gastrita hiperacida, iar prin intermediul acelui tub, medicul poate lua biopsia, care este necesara pentru a stabili daca la baza bolii sta un virus.
Ce se intampla de fapt? Procedura este neplacuta insa poate fi usurata foarte mult atunci cand urmati cu strictele indicatiile medicului. Sa nu va inchipuiti ca endoscopul este un aparat brutal ci dimpotriva, este un aparat de dimensiuni foarte mici format din doua linii de fibra optica. Endoscopul este folosit nu doar pentru investigarea organelor interner ci si pentru interventii chirurgicale mici, lasand urme aproape invizibile. Pentru endoscopie nu este necesara anestezia, insa va fi mult mai usor de suportat daca se aplica o anestezie locala, in cazul in care se face o simpla analiza stomacala sau chiar anestezie totala atunci cand este vorba de o interventie putin mai complexa.
Citeste si:  Algocalmin*, desemnat pentru a sasea oara consecutiv analgezicul in care romanii au cea mai mare incredere
Cu ajutorul endoscopului se pot depista nu doar gastritele ci si alte afectiuni gastrice cum ar fi ulcerul, dar si hemoragii interne, ciroza la ficat, abcese interne, cancer, chisturi, pietre la rinichi, hernie, tumori. Prin endoscopia superioara este examinat esofagul, stomacul si duodenul, endoscopul fiind introdus prin cavitatea bucala. In acest caz se da de obicei o anestezie locala, in gat, fie sub forma de spray, fie sub forma injectabila, pentru ca tubul poate provoca senzatie de greata sau chiar voma. Inainte de a face insa anestezia, este foarte important sa vi se faca un test alergologic, pentru ca multe persoane sunt alergice la anestezic si atunci este de preferat ca interventia sa se faca pe viu.
Citeste si:  La ce ne foloseste vitamina C
Colonoscopia, o alta forma de utilizare a endoscopului. Desi suna barbar, procedura este destul de simpla si nu implica dureri foarte mari, mai ales daca reusiti sa va relaxati. Cu cat veti urma mai indeaproape sfaturile medicului, cu atat veti scapa mai usor. In cazul colonoscopiei, endoscopul se introduce prin anus si se analizeaza cu ajutorul lui, intestinul gros.
Citeste si:  Lipsa de somn te pune in pericol, pentru ca oboseala provoaca somnambulism
Colonoscopia este o analiza complexa, care poate dura intre 30 de minute si o ora si este foarte important ca inainte de aceasta procedura sa vi se faca pregatirea necesara. Atat in cazul endoscopiei cat si in cazul colonoscopiei este indicat sa opriti inainte cu 24 de ore orice tratament medicamentos, cu atat mai mult daca este vorba de antiacide sau medicamente pentru stomac, laxative sau supozitoare, in cazul colonoscopiei. Colonoscopia, necesita pregatiri si mai intense, intrucat nu poate fi efectuata decat atunci cand intestinul gros este perfect curat. In acest caz, cel mai sigur vi se va face o clisma in cadrul cabinetului medical, iar voi puteti usura operatiunea consumand multe lichide si mai putina mancare solida in ziua dinaintea interventiei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.