Vreti sa scadeti in greutate? Optimizati-va starea de spirit!

Un studiu recent sugereaza ca optimizarea starii de spirit poate avea un impact pozitiv asupra eforturilor personale de scadere in greutate. Pe baza unor sondaje realizate in trecut, cercetatorii au aratat ca un indice de masa corporala (IMC) egal sau mai mare cu 30, astfel spus persoana este considerata obeza – creste riscul de depresie cu 50 pana la 150%.

„Ma astepta ca relatia dintre depresie si activitatea fizica sa fie una bidirectionata”, afirma autorul studiului dr. Gregory Simon, de la Group Health Research Institute din Seattle (Statele Unite). „Intensificarea activitatii fizice duce la o ameliorare a depresiei, iar ameliorarea depresiei face ca mai mult timp sa fie alocat activitatilor fizice. Studiul nostru a demonstrat ca cele doua componente sunt asociate, insa nu putem afirma care o cauzeaza pe cealalta”.

Citeste si:  Un test simplu ar putea salva viata pacientilor cu cancer pancreatic

Simon si colegii sai au evaluat 203 femei, cu varsta intre 40 si 65 de ani, si un IMC mediu de 38.3. Participantele au fost supuse unor teste preliminarii pentru masurarea greutatii corporale, evaluarea sanatatii psihice, a activitatii fizice si a cantitatii de alimente consumata.

Ulterior, femeile au fost impartite in doua grupuri de tratament – unul axat pe scaderea in greutate, iar celalalt axat deopotriva pe scaderea in greutate si tratarea depresiei. Ambele interventii au durat peste 12 luni si inclus pana la 26 de sedinte de terapie de grup.

Citeste si:  Cum sa-l lasi singur in camera

Cercetatorii au descoperit ca cele mai semnificative schimbari s-au produs in primele sase luni, ramanand stabile dupa aceea. Dintre femeile care inregistrasera o scadere de cel putin jumatate de punct pe scala Hopkins de evaluare a depresiei, 38% slabisera cu circa 5% din greutatea corporala masurata la inceputul tratamentului.

Scaderea in greutate s-a inregistrat la doar 21% dintre femeile care nu manifestau o imbunatatire a starii psihice.

Citeste si:  Vertijul

„Majoritatea programelor de tratament nu acorda suficienta atentie identificarii si tratarii depresiei”, a declarat dr. Babak Roshanaei-Moghaddam, de la Universitatea Washington din Seattle (Statele Unite).

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.