„Clopotelul suna pentru toti” – campanie pentru integrarea scolara a copiilor cu dizabilitati

Please select a featured image for your post

Campania pentru integrarea scolara, „Clopotelul suna pentru toti”, este lansata simultan in Romania, Ucraina si Ungaria. Prin cooperarea unor regiuni invecinate din aceste tari, trei organizatii ale societatii civile, Asociatia Down din Ungaria, Centrul de reabilitare medicala si sociala din Ucraina, precum si Organizatia Caritas Satu Mare din Romania si-au unit fortele pentru a schimba perceptia asupra invatamantului public.

Programul „Clopotelul suna pentru toti” a fost lansat in Ungaria in 2009 cu scopul de a promova integrarea scolara. De regula, copiii cu dizabilitati nu au dreptul si mijloacele pentru a merge la gradinitele si scolile cu copii sanatosi: un copil cu sindromul Down, sau orice alte deficiente mentale sau dizabilitati fizice, cum ar fi lipsa vederii, a auzului sau imobilizarea intr-un scaun cu rotile, sunt nevoiti sa fie scolarizati in scoli special concepute pentru ei. Acest program ii duce pe copiii cu dizabilitati mentale sau fizice in scoli si centre de ingrijire de zi, pentru o anumita perioada de timp, pentru a socializa si invata alaturi de copii sanatosi.

Citeste si:  Stem SURE va fi prima companie din Romania care va oferi multiplicarea celulelor stem recoltate la nastere

In acest an, programul „Clopotelul suna pentru toti” traverseaza frontierele nationale si include institutiile de invatamant romanesti, unguresti si ucrainene in promovarea integrarii scolare. In prima faza a programului se va face un studiu aprofundat cu privire la atitudinea societatii fata de persoanele cu dizabilitati, precum si fata de acceptarea si integrarea lor. In aceste trei tari – Romania, Ucraina si Ungaria – procentul persoanelor cu handicap care gasesc locuri de munca pe piata libera a muncii este extrem de redus in comparatie cu procentul de 40% din tarile occidentale.

Citeste si:  Cele mai cunoscute boli ale ochiilor

Organizatiile societatii civile sunt de acord ca, pentru a ajunge la o acceptare a societatii fata de persoanele cu dizabilitati, integrarea trebuie sa inceapa la o varsta frageda, de aceea programul este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, fundamentand astfel profesionist integrarea timpurie. Experienta Occidentului ne arata ca timpul petrecut alaturi de copii cu handicap are un impact pozitiv si asupra inteligentei emotionale a copiilor sanatosi.

Citeste si:  Invata sa te hranesti sanatos cu retete autentice grecesti

„Programul ne ajuta in prezentarea integrarii copiilor cu dizabilitati si a familiilor in gradinite si scoli, ca o alternativa reala la educatie separata si, de asemenea, deschide noi posibilitati in regiune, pentru cooperarea organizatiilor societatilor civile”, a declarat Attila Kosa, directorul Asociatiei „Organizatia Caritas Satu Mare”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.