fbpx

„Densitometria osoasa se recomanda tuturor femeilor peste 65 de ani…”

Osteoporoza, acest inamic tacut al sanatatii noastre, este o boala cronica ce ajunge sa afecteze intr-o masura semnificativa calitatea vietii pacientului, prin dureri, cresterea riscului de fracturi si dizabilitate. Poate fi insa prevenita! Conf. Univ. Dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocronologie C.I. Parhon (Bucuresti) ne ofera recomandari pretioase pentru eliminarea factorilor de risc, adaptarea stilului de viata si analizele necesare depistarii precoce a bolii.

MpT.ro: Care sunt principalele semnale de alarma care atentioneaza pacientul ca ar putea suferi de osteoporoza?

C.P.: Osteoporoza este adesea descrisa ca o epidemie silentioasa, deoarece este o boala asimptomatica, fara dureri la inceput, boala in care oasele devin progresiv poroase, fragile si isi pierd rezistenta, devenind astfel susceptibile la fracturi. Aparitia fracturilor osteoporotice, care se produc la traumatisme minime sau chiar spontan, schimba tabloul clinic al pacientului osteoporotic, adaugand suferinta, durere, dizabilitate, scaderea calitatii vietii, chiar moarte prematura.

MpT.ro: Care sunt principalii factori de risc pentru osteoporoza?

C.P.: Factorii de risc pentru osteoporoza si fracturile osteoporotice sunt:

Genetica
Varsta avansata
Rasa (caucaziana, asiatica)
Sexul feminin
Densitatea minerala osoasa scazuta
Tipul fragil, indicele de masa corporala scazut
Istoria familiala (mama) cu fractura de sold
Fractura osteoporotica in antecedentele personale
Tratamentul cu glucocorticoizi
Fumatul excesiv
Excesul de alcool
Artrita reumatoida
Alte cauze secundare de osteoporoza
Aportul redus de calciu si vitamina D
Sedentarismul
Excesul de cofeina
Medicatii (glucocorticoizii, exces hh. tiroidieni, anticonvulsivantele, etc)

Citeste si:  Ajuta-l cu scoala

MpT.ro: Care sunt principalele metode de prevenire a bolii si cand ar trebui sa luam primele masuri de preventie?

C.P.: Una dintre metodele de preventie este crearea conditiilor de achizitie a unui capitol osas maxim, cat mai inalt, ceea ce se realizeaza pana la 20-25 de ani. De asemenea un regim de viata echilibrat, cu evitarea sedentarismului si cu suficient exercitiu fizic, alaturi de un regim alimentar cat mai echilibrat, bogat in lactate si continand si alimente imbogatite in vitamina D, (deci cu un aport adecvat de calciu si vitamina D), sunt doar cateva sugestii.

MpT.ro: La ce varsta este indicata prima osteodensitometrie si cu ce frecventa trebuie realizata aceasta investigatie pentru a fi mereu cu un pas inaintea afectiunii?

Citeste si:  Orgasmul: sanatate si placere intr-un cuvant

C.P.: Densitometria osoasa se recomanda :

tuturor femeilor peste 65 de ani, sau celor sub aceasta varsta, dar postmenopauzale, daca asociaza factori de risc clinici pentru osteoporoza si fracturi osteoporotice;
tuturor barbatilor peste 70 de ani sau mai tineri (peste 50 de ani) daca asociaza factori de risc clinici pentru osteoporoza si fracturi osteoporotice;
oricarui adult care a suferit o fractura de fragilitate (traumatism minor, sau chiar in absenta unui traumatism);
oricarui adult care asociaza o afectiune sau care ia o medicatie care interfera cu metabolismul fosfo-calcic, si determina scaderea masei osoase.

De regula doar la initierea terapiei se recomanda repetarea la 1 an, apoi daca pacientul evolueaza bine, se recomanda repetarea examinarii la minim 2 ani. Exista si situatii in care se inregistreaza pierderi rapide de masa osoasa (administrarea de glucocorticoizi), cand se recomanda repetarea examinarii la 6 luni.

MpT.ro: Sub ce aspecte se complica viata pacientului cu osteoporoza?

C.P.: Pe de o parte el trebuie sa ia medicatie, care uneori e complicat de administrat, nu fara reactii adverse si care trebuie mentinuta timp indelungat.

Pe de alta parte pacientul cu osteoporoza este susceptibil la a suferi fracturi. De asemenea pacientii care au deja fracturi osteoporotice pot asocia o serie de alte complicatii datorate acestora, care duc la scaderea calitatii vietii, sau chiar le pot pune viata in pericol.

Citeste si:  Terapii neconventionale: masajul

MpT.ro: Ce i se recomanda pacientului cu osteoporoza, in termeni de modificare a stilului de viata? Dar a alimentatiei?

C.P.: Sa efectueze exercitii fizice sub recomandarea medicului de recuperare, sa mearga pe jos, sa nu ridice greutati, sa evite sedentarismul. Sa evite excesul de fumat, consumul de alcool si cafea, alaturi de o alimentatie echilibrata, cu alimente bogate in calciu si cu un continut crescut de vitamina D.

MpT.ro: Este osteoporoza o boala dependenta de conditiile atmosferice? Daca da, care ar fi particularitatile tratamentului in anotimpul rece?

C.P.: In anotimpul rece, si pe zapada, riscul de cadere este mult mai mare, in special la persoanele varstnice, care pot avea si alte boli/medicatii asociate, eventual si tulburari de echilibru. Totodata anotimpul rece impiedica expunerea la razele solare, deci sinteza vitaminei D este si mai redusa, necesitand obligatoriu suplimentare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.