„Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca anual testul Papanicolau”

Interviu cu Dr. Brandusa Aldea, sectia de Chirurgie Oncologica III a Institutului Oncologic Bucuresti „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, despre cat de importanta este diagnosticarea precoce in tratarea cancerului, ce programe de screening se deruleaza in prezent si cat de mult ne „costa” daca amanam consultul de specialitate.

MpT.ro: La pacientele dumneavoastra, cat din sansele de vindecare sunt atribuite controlului periodic si diagnosticarii precoce?

B.A: Singura modalitate de a avea un rezultat terapeutic bun este diagnosticarea precoce. In cancerele diagnosticate in stadiile 2,3 si 4, sansele de supravietuire scad dramatic.

In Europa, prin screening s-a rezolvat problema cancerului de col uterin. Si in Romania, incepand cu 1 octombrie 2009, Ministerul Sanatatii Publice a demarat programul de screening de cancer de col uterin. Este un inceput, functioneaza. Institutul Oncologic Cluj si Institutul Oncologic Bucuresti constituie Centrul de management al acestui program de screening, care se va desfasura si la nivel judetean. Astfel, judetele vor raporta rezultatele catre Centru, pentru o mai buna monitorizare. Circuitul pe care pacientele trebuie sa-l urmeze este foarte simplu: medic de familie – medic specialist ginecolog – laborator, unde se lucreaza testul Papanicolau.

Citeste si:  Hepatitele

Daca o pacienta vine cu o displazie moderata, nu mai ajunge sa fie diagnosticata cu cancer, nu mai ajunge la stadiul 0 (zero). Dupa efectuarea testului Papanicolau, pacienta poate fi operata cu succes.

MpT.ro: La ce varsta este indicat primul control ginecologic?

B.A.: Prima vizita la ginecolog este recomandata dupa inceperea vietii sexuale. In plus, femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca, anual, testul Papanicolau.

MpT.ro: Care sunt primele simptome care sa ne aduca in cabinetul medicului ginecolog? Se intampla frecvent ca acestea sa fie trecute cu vederea de catre paciente, care sa amane astfel consultul de specialitate?

B.A.: In mod frecvent primele simptome sunt trecute cu vederea, altfel nu ar mai fi atat de multe paciente diagnosticate cu cancer.

La aparitia sangerarilor intre menstre ori a sangerarilor la contactul sexual sau remarcarea secretiei abundente, femeile trebuie sa mearga neaparat la un consult de specialitate.

MpT.ro: Cancerul este o boala care izoleaza pacientii? In ce masura bolnavii isi pot asuma activ rolurile in societate si familie?

Citeste si:  Preferinta pentru ciocolata este "imprimata" in sistemul metabolic

B.A.: Nu am putea argumenta ca bolnavii de cancer se izoleaza de familie sau societate. Daca boala este controlata, pacientele isi pot asuma rolurile, in mod activ. Un col uterin iradiat si operat nu ridica nicio problema in acest sens.

Putem vorbi insa de o modificare a programului zilnic al unei paciente in perioadele de tratament (radioterapie, chimioterapie). Aceste tratamente sunt foarte dure.

MpT.ro: Cum puteti cataloga evolutia diferitelor tipuri de cancer? Din cazuistica, putem vorbi de prevalenta cancerelor cu evolutie latenta, „mute”, sau de o inmultire a cazurilor de cancer „galopant”?

B.A.: Nu putem vorbi de cancere „mute” si nici de cancere „galopante”. Ne intoarcem la prima intrebare: in ce stadiu a fost diagnosticat cancerul.

Evolutia cancerului este influentata de organul afectat si de forma anatomo-patologica.

Formele de cancer microcelular te omoara in cateva luni. Sun cancere greu de diagnosticat. Sa vorbim de cancerul la ovare. Acestea sunt niste organe mici, nu ai cum sa le vezi. Doar in cazul efectuarii histerectomiei, in stadiul 1, poti sa pui diagnosticul de cancer ovarian.

Cancerul la stomac, ca si cel de plamani, este un tip de cancer foarte agresiv. Daca o persoana prezinta dureri sau arsuri gastrice si nu merge la medic, pe principiul „lasa ca-mi trece”, si ia diverse medicamente, este diagnosticata tarziu, iar sansele de supravietuire sunt minime.

Citeste si:  Depresia adolescentilor

MpT.ro: Cate dintre cancerele tratate sau operate recidiveaza si dupa cat timp pacientii pot considera ca sunt „in afara oricarui pericol”?

B.A.: Fiecare pacient care a fost operat in cadrul Institutului Oncologic din Bucuresti, urmeaza un protocol de tratament. Acesta presupune monitorizarea timp de 10 ani a pacientilor si efectuarea controalelor periodice, dupa cum urmeaza: in primii 2 ani – o data la 3 luni; de la 2 la 5 ani – o data la 6 luni; de la 5 la 10 ani – o data pe an.

Dupa 10 ani de supravieturire se pot considera „in afara oricarui pericol”. Dar toata aceasta perioada nu exclude pericolul de recidiva.

In plus, pericolul de recidiva creste in functie de stadiul in care cancerul a fost diagnosticat. Daca acesta a fost diagnosticat dupa stadiul 2, riscurile de recidiva cresc foarte mult.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.