„Fiecare copil conteaza”, un proiect Salvati Copiii Romania si GSK, pentru reducerea mortalitatii infantile in Romania

Please select a featured image for your post

Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, deruleaza un amplu program de reducere a mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani.

Prin proiectul Fiecare copil conteaza vor fi derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si printr-o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor cu varsta de pana la 5 ani.

Grupul tinta principal al acestui proiect il reprezinta mamele cu copii cu varsta sub 5 ani din mediul rural, femeile insarcinate, copiii sub 5 ani, insemnand aproximativ 1.000 de femei si copiii acestora.

„Fiecare copil conteaza – acesta este mesajul pe care vrem sa il transmitem pentru ca, mai presus de toate, este vorba despre dreptul copilului la viata. Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenta in viata unui nou-nascut. Speranta de viata creste daca nasterea este supravegheata medical si adusa la termen si scade drastic atunci cand copilul, neingrijit corespunzator in perioada intra-uterina, se naste inainte de termen”, afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Citeste si:  Bolile copilariei: varicela

„Implicarea GSK in reducerea mortalitatii infantile in Romania, alaturi de Salvati Copiii, este o continuare fireasca atat a angajamentului nostru global de a juca un rol esential in efortul de a salva vietile a 3 milioane de mame si a 7 milioane de copii pana in 2015, cat si a obiectivului nostru local de a creste speranta de viata a romanilor. Toate aceste actiuni rezulta din preocuparea noastra constanta de a aduce beneficii reale comunitatilor din Romania care au nevoie de noi”, a declarat Ciprian Marcu, Public Health and Corporate Affairs Director GSK Romania.

Pe tot parcursul proiectului, pe langa componentele de informare si educare a mamelor si asigurarea unei alimentatii sanatoase, o componenta importanta va fi campania de advocacy la nivelul autoritatilor centrale. Se vor derula o serie de mese rotunde cu autoritatile centrale si ONG-uri pentru gasirea de solutii pentru scaderea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii nou nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Campania de advocacy va discuta necesitatea gasirii de fonduri, imbunatatirea si eficientizarea programelor nationale existente.

Citeste si:  Paranoia, boala secolului al XXI-lea

Campania de combatere a mortalitatii infantile, Fiecare copil conteaza, este prevazuta sa se desfasoare la nivel national, pe patru coordonate majore:

Cresterea nivelului de constientizare in randul femeilor insarcinate a importantei controalelor medicale pre-natale si post-natale precum si a controalelor medicale periodice pentru nou-nascut;
Educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani;
Informarea si educarea principalilor actori sociali despre cum pot ei influenta scaderea mortalitatii si morbiditatii nou-nascutului si a copilului 0-5 ani;
Dezvoltarea unor masuri de interventie ale autoritatilor centrale si locale pentru scaderea mortalitatii infantile.

Anul 2010 este un an pilot al proiectului si va fi implementat in patru localitati din judetul Dambovita (I.L.Caragiale, Gura Sutii, Dragomiresti si Moreni), patru localitati din judetul Vrancea (Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra), alte patru localitati din judetul Caras-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) si patru localitati din judetul Brasov (Apata, Augustin, Budila, Maierus). Toate aceste localitati au zone sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie roma; in cele mai multe exista mediatori sanitari si asistenti comunitari. In acelasi timp, exista interesul, acordul si sprijinul Directiilor de Sanatate Publica de a implementa acest proiect.

Citeste si:  Produsele cosmetice, alergii si reactii ale corpului

Proiectul Fiecare copil conteaza face parte din campania globala Every One a Aliantei Salvati Copiii, desfasurata incepand din 2009 in peste 42 de tari. La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce inseamna ca anual decedeaza circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vietile a 500.000 de copii in fiecare an.

Despre mortalitatea infantila in Romania


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.