fbpx

„In pacient trebuie investit timp, rabdare si consum”

MpT.ro: In cabinetele medicale individuale, s-au derulat campanii de constientizare a importantei igienei in prevenirea bolilor?

A.T.: Din pacate nu s-au derulat astfel de campanii organizate. Eu personal insa, comunic pacientilor ce au de facut, in special dupa nasterea primului copil: cum se sterilizeaza biberoanele, cum trebuie sa se spele adulti pe maini cand intra in contact cu copilul, cum se face igiena zilnica a copilului, aceasta diferind de la fetite la baietei. Primul copil se creste de obicei cu sfaturi. Eu le spun, parintii invata, si, la randul lor, transmit masurile acestea de igiena celor apropiati care se afla in situatii similare. Astfel, promovarea masurilor de igiena ramane la latitudinea fiecarui medic de familie si a fiecarui om care intra in cabinet. Prin scoala ar trebui facute aceste campanii, insa mai intai trebuie rezolvata situatia grupurilor sanitare din scoli, care sa fie dotate cu cele necesare.

MpT.ro: Ramanand in sfera problemelor scolarului, care este frecventa cu care primiti cazuri de afectiuni scheletale, de genul scoliozelor?

A.T.: Din nefericire, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza tinde sa coboare, in special, as spune eu, pentru ca varsta utilizatorilor de calculator a scazut pana la segmentul scolar al claselor I – IV, iar pozitiile vicioase aduc cu sine scoliozele, cifozele…

MpT.ro: Cum ar putea parintii sa preintampine aceste obiceiuri?

A.T.: In ultimii 20 de ani, copiii nostri au parte de o educatie foarte permisiva din partea parintilor. Sfaturile acestora sunt ultimele luate in considerare de catre copii. Ar fi de preferat ca, in scoli, un medic ortoped sa le explice, pe intelesul lor, riscurile la care se expun adoptand pozitii vicioase in fata calculatorului, orele indelungate petrecute cu privirea in monitor… si sfaturile unui specialist oftalmolog ar fi binevenite. Din pacate, bugetul constituie din nou o problema pentru derularea acestui tip de activitati.

Citeste si:  Caderea parului la femei

MpT.ro: Cum apreciati campaniile, din ce in ce mai frecvente, care promoveaza miscarea, ca un element al stilului de viata sanatos?

A.T.: Sunt exceptionale. Bolile cardiovasculare, bolile asociate obezitatii si bolile ortopedice ar putea fi preintampinate sau ameliorate prin participarea la astfel de evenimente. Dar ea trebuie facuta tot la nivelul, sau in parteneriat cu scolile, pentru ca singura institutie care poate sa-i mobilizeze pe copii este scoala.

MpT.ro: Referitor la monitorizarea bolnavilor cronici, de exemplu, in diabet, care este rolul medicului de familie in tinerea sub control a bolii?

A.T.: Aici, dupa parerea mea lucrurile sunt impartite, pentru ca s-a experimentat si formula ca diabeticul sa vina la medicul de familie. Din pacate, in cabinet nu ai resursele necesare pentru a monitoriza un diabetic, cum face specialistul nutritionist. Partea proasta este ca multa lume sufera de diabet. In anul 2008, prin introducerea programului de gratuitate a analizelor, au venit foarte multi pacienti si astfel am indentificat numerosi diabetici, multe hipercolesterolemii, dislipidemii, si in randul copiilor, si in cel al adultilor.

Consider ca ar trebui extins segmentul bolilor de nutritie, prin infiintarea mai multor cabinete in care nutritionistii adevarati sa-si poata face treaba. In cadrul acestor cabinete specializate, bolnavilor cronici li se poate ajuta regimul alimentar, li se masoara corect glicemia. In cabinetul medicului de familie, patologia este variata si ai la indemana decat un stetoscop si un tensiometru ca in anul 1800.

Diabetul este o boala consumptiva pe dinauntru, toate segmentele organismului sunt afectate: dezechilibrele in metabolismul glucidelor, provoaca dezechilibre in metabolismul lipidelor si cel al proteinelor. Pacientii sunt la randul lor diferiti: problemele unui diabetic de 20 de ani nu sunt aceleasi cu care se confrunta un diabetic de 80 de ani. De aceea, raman la parerea ca trebuie dezvoltat mai mult sectorul cabinetelor specializate in boli de nutritie.

Citeste si:  Mancare sanatoasa, copil sanatos

MpT.ro: Ce programe de screening se desfasoara, la momentul actual, prin cabinetele medicale individuale?

A.T.: La momentul actual nu se desfasoara niciun program de screening prin cabinetele medicilor de familie, pe nicio afectiune. Au existat analizele din 2008, cele 15 analize, care au fost facute de majoritatea romanilor. Poporul roman este un popor de oameni bolnavi, nu stam foarte bine la capitolul sanatate. Ce este imbucurator este scaderea patologiei la sugari, adica pe segmentul 0 – 1 an stam foarte bine, fata de ce se intampla cu 20 de ani in urma. Segmentul cu cele mai multe probleme ramane in continuare insa varsta a treia, pentru ca este si un segment cu pauperitate ridicata – pensii mici, mancarea scumpa, iar varstnicii fac de obicei economii la mancare.

MpT.ro: Medicul de familie este deseori perceput ca „medicul care ne da trimiteri”? Se intampla ca pacientii sa ajunga la medicul de familie doar atunci cand au nevoie de o trimitere catre specialist?

A.T.: Da, este adevarat, dar si noi, medicii de familie, purtam partea noastra de vina. Omul trebuie bagat in cabinet, vazut, ascultat, nu are nevoie doar sa i se elibereze trimiteri. Conteaza foarte mult si cum te consideri tu, ca medic: daca te consideri doar un intermediar intre pacient si spital, atunci s-ar putea ca acesta sa fie rolul tau. Daca chemi pacientul, il dezbraci, il consulti, il vezi si vorbesti cu el, este imposibil sa nu gasesti ceva cu care sa poti sa-l ajuti, inaintea specialistului, care nu-l cunoaste de cand s-a nascut. Istoricul personal si familial este capital in diagnosticare: bolile din familie, povestea fiecarei familii, ce se intampla cu individul in familia respectiva… Eu sunt de parere ca daca stai de vorba cu omul si incerci sa-l indrumi in directia potrivita, problemele se rezolva. Dar trebuie timp pentru asta, rabdare si consum – multi nu sunt dispusi sa investeasca in pacientul respectiv. Eu, personal, rezolv mare parte din cazuri. Ce nu pot rezolva sunt aspectele legate de analize, investigatii, dar nu ma limitez la a scrie trimiteri.

Citeste si:  Dietele bogate in proteine ajuta la eliminarea senzatiei de foame

MpT.ro: Ca o ultima intrebare, in calitate de medic de familie, cum comentati recenta propunere privind legalizarea drogurilor usoare?

A.T.: Intamplarea a facut sa vizitez, in aceasta vara, una dintre tarile care a legalizat deja drogurile usoare si consider ca nu se poate comite o mai mare crima la „fibra natiunii”. La noi, lipsa de bani este atat de crunta, incat aceasta legalizare a drogurilor usoare nu va face decat sa adanceasca problemele sociale, medicale, umane. Efectul de masa functioneaza, iar daca colegul de banca si prietenul cel mai bun consuma, atunci de ce sa nu o fac si eu. Tanarul va fi cel mai afectat, cel mai expus sa devina consumator dupa legalizarea drogurilor, pentru ca varstnicul nu se mai apuca. Daca se cheama droguri usoare nu inseamna ca nu au efecte devastatoare la nivel neurologic; mai mult, de la consumul drogurilor usoare este doar un pas pana la cele tari, la heroina.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.