fbpx

„Inconstientul este un mare ocean care, in timpul somnului, revarsa…”

Visul, acest mesager care ne insoteste inca de la cele mai fragede varste, a capatat de-a lungul timpurilor numeroase si diverse valente si a fascinat permanent. Aflat la granita dintre stiinte, visul pare a avea implicatii fundamentale in manifestarea sinelui, in felul in care relationam si functionam, in starea generala de sanatate fizica si psihica. Despre toate acestea, am vorbit cu Monica Brandusescu, presedinte al Scolii Vocationale „A Treia Cafea” si cea care sustine pentru Fundatia Calea Victoriei cursul „Intelepciunea visului”.

MpT.ro: Pentru unii simple franturi de imaginatie, pentru altii mesaje transmise de propriul inconstient ori de entitati superioare… Ce este de fapt visul si de ce visam?

M.B.: Cu siguranta putem spune ca visul a exercitat de-a lungul istoriei un izvor permanent de fascinatie si curiozitate. In antichitate, visul era privit ca un mesaj de la zei, pe care doar anumiti initiati il puteau interpreta adecvat. In perioada elenista, acestia purtau, numele de onirocriti si se bucurau de un mare respect in randul claselor superioare ale societatii. Nu oricine isi permitea sa apeleze la serviciile unui onirocrit. Acest lucru constituia un prilej de care doar aristocratii se puteau bucura. Unul dintre cei mai faimosi onirocriti elenisti este Artemidoros, de la care avem primul tratat de interpretare a viselor pastrat pana in zilele noastre.

Interpretii de vise erau totodata nelipsiti de la curtile marilor regi si imparati, ei fiind adesea trimisi inclusiv in expeditiile militare pentru a sprijini luarea unor decizii strategice.

Tema onirica a cunoscut momente de glorie si in romantism, cand reveria si visul reprezentau surse predilecte de inspiratie pentru poeti si artisti.

Sigmund Freud, parintele psihanalizei, a fost cel dintai pentru care visul a reprezentat calea regala catre inconstient, devenind prin aceasta instrument de lucru in psihanaliza. Pentru el, inconstientul reprezinta un rezervor de dorinte, nevoi perverse si incestuoase, in care se afla ingropate toate acele experiente terifiante care revin adesea in vis pentru a ne bantui, ameninta, teroriza.

Citeste si:  Impactul sarii asupra tensiunii arteriale, redus prin exercitiu fizic

Carl Gustav Jung continua cercetarile asupra conceptului de „inconstient”, insa tratandu-l intr-o maniera cu totul noua. In primul rand, propune distinctia dintre „inconstientul personal” si „inconstientul colectiv”, concepte la care ajunge in urma cercetarilor efectuate asupra viselor, fanteziilor si viziunilor proprii, cat si asupra celor ale pacientilor sai. Observand elementele comune viselor diferitor persoane din culturi si zone geografice foarte variate, Jung construieste „teoria arhetipurilor” acestea din urma fiind intelese ca tendinte formative universale ale psihicului uman.

Arhetipurile isi au sediul in inconstientul colectiv, cea mai profunda parte a psihicului, care apartine intregii specii – zestre umana formativa, un fel de baza de date universala a „experientei umanitatii”. Arhetipurile sunt predispozitii latente de percepere a vietii, a realitatii in moduri particulare.

Inconstientul personal este format din continuturi experientiale ale individului, insa, la Jung, aceste continuturi nu reprezinta un „cos de gunoi” interior, ci capata valoare pentru dezvoltarea individuala, avand sens in evolutia persoanei.

Deci, pentru a rezuma ideile de mai sus si pentru a va raspunde la intrebare, visul este, metaforic vorbind, o punte de legatura, un mesager simbolic dinspre inconstient inspre constiinta.

MpT.ro: Exista o corelatie intre vis si starea de sanatate, diferite afectiuni, fie ele psihice ori fiziologice?

M.B.: In masura in care privim afectiunile fizice drept consecinte ale unor trairi psihice negative, putem intui ca exista o corelatie intre mesajul din vis si mecanismul prin care boala incearca sa ne atraga atentia asupra unor probleme interioare ce necesita a fi observate, interogate, solutionate, in vederea insanatosirii si dezvoltarii de sine a individului in totalitatea sa.

Citeste si:  Depresia - intre stigma si vindecare

MpT.ro: Putem folosi mesajele transmise de inconstient pentru a ne cunoaste mai bine si a ne imbunatati relatiile interpersonale?

M.B.: Fara indoiala! Visul poate fi citit drept un instrument extrem de pretios pentru descoperirea de sine. Prin intermediul lui, se poate ajunge chiar in profunzimile abisale ale fiintei noastre. Totodata, pe masura ce ajungem sa ne cunoastem – descoperindu-ne propriile dependente, temeri sau atasamente puse in joc in relatiile cu ceilalti – putem aduce imbunatatiri inclusiv la acest nivel, sporindu-ne sansele de a dezvolta relatii echilibrate si fertile cu cei din jur.

MpT.ro: Dar pentru a gasi alinare la suferintele noastre fizice?

M.B.: Atata timp cat privim individual uman ca pe un intreg format din trup si spirit, putem gasi corelatii intre imbunatatirea functionarii psihice si imbunatatirea starii fizice a acestuia. Inclusiv raportarea dintr-o perspectiva noua asupra bolilor, poate aduce modificari notabile asupra proceselor sanogene ale fiintei umane in ansamblul ei.

MpT.ro: Sunt vise pe care ni le amintim si pe care le putem povesti celorlalti la trezire si sunt vise pe care nu ni le putem aminti in fel si chip, parca sunt invaluite in ceata. Ne puteti explica de ce se intampla acest lucru?

M.B.: La aceasta intrebare va pot raspunde cel mai bine printr-o metafora foarte draga mie: inchipuiti-va ca inconstientul este un mare ocean care, in timpul somnului, revarsa (prin intermediul viselor) pe taramul constiintei noastre o multime de vietati marine, scoici, pietricele, uneori si comori scufundate de mult in adancuri. Dimineata, atunci cand ne trezim, valul inconstientului se retrage din nou in matca sa si nu mai raman la tarm – in constiinta – decat cateva farame de scoica. Acestea sunt putinele vise pe care ni le mai amintim la trezire. Insa, chiar si ele, analizate atent, pot da seama de esenta intregului, facand astfel recuperabila cantitatea de material oniric pierduta la trezire.

Citeste si:  Beneficiile masturbarii asupra sanatatii

MpT.ro: Ce ii sfatuiti pe cititorii nostri: face visul obiectul dezbaterii cu cei apropiati ori cu un specialist?

M.B.: De cele mai multe ori, visul este invaluit intr-o suma de superstitii legate de interpretarile populare ce incearca sa dea sens evenimentelor onirice, insa cu instrumente precare si inadecvate mesajului real pe care acestea incearca sa il transmita.

Tendinta fireasca a cuiva care a avut un vis interesant este fie sa il puna in discutie cu cei apropiati, in vederea cautarii unui sens, fie sa apeleze la asa-numitele dictionare de interpretare a viselor. Insa, aceste metode sunt rareori eficiente, deoarece visul pune in joc un limbaj codificat in simboluri si imagini, a caror interpretare tine foarte mult de experienta personala a celui care a visat.

Exista mai multe straturi de interpretare a unui simbol: unul universal, unul particular si unul individual. Daca ne intereseaza, dincolo de o privire strict culturala asupra simbolului, decriptarea semnificatiei pe care acesta il are pentru cel ce l-a visat intr-un anume context, trebuie sa apelam la rezervorul experientei personale a acestuia, demers pentru care este adesea necesara calauzirea unui specialist in psihologie analitica. Astfel, poate fi creat un cadru adecvat de interpretare a visului mulat pe istoria personala a individului, lucru care face posibila cunoasterea si dezvoltarea de sine.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.