fbpx

„Metoda Orthokine isi mentine efectele terapeutice pana la doi ani…”

Artroza se poate manifesta la nivelul oricarei articulatii din corp, afectand considerabil calitatea vietii pacientului. Din fericire, exista tratamente moderne care ajuta la reducerea simptomelor, fara prea multe batai de cap ori reactii adverse. Despre acestea, precum si despre factorii de risc si metodele de prevenire ale artrozei am discutat cu dr. Mihai Rascu, Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie.

MpT.ro: Ce este artroza, pe intelesul tututor, si care sunt zonele cel mai frecvent afectate?

M.R.: Artroza, denumita si afectiune degenerativa a articulatiei, poate sa apara la orice articulatie din organism. Articulatiile cel mai frecvent afectate de artroza sunt cele supuse greutatii corpului cum ar fii: articulatia soldului, genunchiului, gleznei etc. Dar si alte articulatii pot fi afectate de artroza (frecvent secundare unor evenimente traumatice care au dus la modificarea articulara): umar, cot, articulatiile mainii, articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale.

MpT.ro: Cum afecteaza simptomele bolii calitatea vietii pacientului?

M.R.: O durere intensa, persistenta, la nivelul articulatiei, care se poate accentua la mers sau la urcatul si coboratul scarilor poate ascunde un inceput de artroza. Simptomele artrozei instalate includ dureri si redoare (intepenire) articulara, modificari de volum, iar principalele consecinte sunt slabiciunea musculara si reducerea mobilitatii. Artroza este o boala invalidanta cu care pacientul traieste toata viata.

Citeste si:  Cu si despre ventuze: ce trateaza stravechea terapie?

MpT.ro: Putem vorbi de categorii de risc si factori favorizanti in cazul artrozei?

M.R.: Predispozitia genetica, obezitatea, munca fizica intensa, varsta sau practicarea unor sporturi solicitante precum fotbalul, skiul sau tenisul sunt factori importanti ce determina aparitia si dezvoltarea acestei afectiuni. O alta cauza importanta de aparitie a artrozei o reprezinta modificarile de ax ale articulatiei (genu varum, genu valgum) congenitale sau secundare traumatismelor (fracturi articulare).

MpT.ro: In cadrul clinicii in care activati, pentru tratamentul artrozei, utilizati metoda Orthokine. Ce presupune aceasta metoda de tratament si ce avantaje aduce pacientului, comparativ cu alte forme de terapie a bolii?

M.R.: Cartilajul articular intra putin in contact cu fluxul sanguin, are minim acces la mecanismele naturale de aparare ale organismului. Aceasta lipsa de circulatie la nivelul cartilajului creeaza un decalaj in eliberarea medicamentelor in articulatie si concentratii ridicate sunt adesea necesare pentru obtinerea efectului dorit. Medicamentele care pot fi introduse direct in articulatie au fie doar efect pe termen scurt asupra durerii, fie doar rol mecanic de lubrifiere a articulatiei, infiltratiile de aceste tipuri fiind necesare la intervale scurte de timp.

Citeste si:  Bebelusii nascuti acum in tarile dezvoltate pot trai 100 de ani

Domeniul ortopediei moleculare a dezvaluit cauzele biologice ale afectiunilor musculo-scheletale. Oamenii de stiinta au descoperit ca artroza este provocata, printre altele, de o proteina ce stimuleaza inflamatia articulatiilor (interleukina 1 – IL1). In organismul nostru exista insa anumite proteine antiinflamatoare si factori de crestere ce pot contracara actiunea interleukinelor de tip 1, responsabile de aparitia durerii si inflamatiei cartilajelor.

Terapia Orthokine este personalizata si presupune injectarea intra-articulara a unui ser autolog, preparat din sangele pacientului, ser ce contine pina la de 140 de ori mai multe proteine cu rol antiinflamator decat in sangele recoltat initial.

Procedeul de obtinere al serului autolog, cu puternice proprietati antiinflamatoare, este foarte simplu. Cu ajutorul unei seringi Orthokine ce contine microsfere speciale, se recolteaza 60 ml de sange din bratul pacientului. Sangele astfel recoltat va fi supus unui proces de incubare si centrifugare. Prezenta microsferelor speciale determina celulele sangelui sa sintetizeze cantitati mari de proteine cu rol antiinflamator si de regenerare. Acestea sunt eficiente in reducerea durerii, combaterea inflamatiei si imbunatatirea functiei articulare.

Citeste si:  Maini dureroase si degete amortite: exercitii simple pentru a scapa de disconfort

MpT.ro: Metoda Orthokine a fost descoperita in urma cu 14 ani. Ce spun studiile clinice despre eficienta si siguranta ei?

M.R.: In primul rand numeroasele studii clinice au demonstrat ca terapia isi mentine efectele pina la 2 ani, lucru imbucurator deoarece alte terapii trebuie repetate la intervale mult mai mici de timp. Pacientul se bucura de efectele benefice ale terapiei: reducerea durerii, stoparea inflamatiei si imbunatatiea mobilitatii articulare.

MpT.ro: Exista contraindicatii pentru metoda Orthokine ori masuri de precautie ce trebuie luate in cazul anumitor pacienti?

M.R.: Metoda are la baza sangele propriu al pacientului, fara nici un adaos de substante straine organismului, deci practic nu exista contraindicatii, pacientul nu trebuie sa se interneze in timpul tratamentului, vine o data pentru recoltarea sangelui si apoi pentru cele 6 injectari.

MpT.ro: Poate fi artroza prevenita? Ce ar trebui sa facem in acest sens?

M.R.: O activitate fizica moderata si constanta, fara suprasolicitari, evitarea surplusului de greutate, pastrarea unei pozitii corecte a corpului atat in timpul luber cit si la servici sunt cateva aspecte importante pentru a preveni aparitia sau agravarea artrozei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.