fbpx

„Niciodata nu sunt suficiente voci care sa sprijine dezvoltarea sanatatii…”

Sanatatea mintala: un domeniu medical a carui dezvoltare pare a ramane in urma in Romania, un tabu pentru individ si societate, mai mult decat o meserie pentru profesionistii in domeniu. In ziua lansarii oficiale a asociatiei, MedicpentruTine.ro va aduce un interviu in exclusivitate cu trei dintre membrii fondatori ai Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala.

Psih. Alexandru Manescu, presedintele asociatiei, alaturi de psih. Anca Hasegan (vicepresedinte) si psih. Ana Maria Nataletu (presedinte al structurii de tineret) ne dezvaluie o parte dintre obiectivele si proiectele pe care ARSM le are deja in agenda.

MpT.ro: Cum a luat fiinta Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala? Care este misiunea asociatiei si ce v-a determinat sa fondati o asociatie care sa vina in sprijinul sanatatii mintale?

Alexandru Manescu: Multi specialisti care profeseaza in aceasta sfera va pot spune ca sanatatea mintala din Romania se dezvolta mai greu decat celelalte stiinte medicale si sociale si asta nu din cauza lipsei de profesionisti si nici din cauza lipsei de interes a comunitatii stiintifice. Din pacate, sanatatea mintala poarta, mai ales in tara noastra, stigmatul „nebuniei”, ceea ce ii confera o aura sumbra si a dus de-a lungul timpului la fundamentarea unor prejudecati profunde legate de specialistii sai si de beneficiarii serviciilor de sanatate mintala.

Mai mult decat atat, exista stiinte din sfera sanatatii mintale care au fost ascunse s-au impedicate sa se dezvoltate pana acum doua decenii, si ma refer aici mai ales la psihologie si psihoterapie. Sa nu uitam ca sunt foarte multe persoane care inca nu pot face diferenta intre atributiile si domeniile de expertiza ale unui psihiatru si cele ale unui psiholog. In plus, din pacate, inca foarte multi dintre cei care si-ar dori sa beneficieze de servicii din sfera sanatatii mintale refuza sau se tem sa apeleze la specialisti de frica stigamtului si prejudecatilor despre care aminteam mai devreme. Nu in ultimul rand, sanatatea mintala in intreaga lume s-a desprins de patologia psihiatrica in sensul in care si-a extins sfera de influenta. Acum dezvoltarea umana, si tot spectrul activitatilor de modificare a comportamentelor negative sau dezadaptative si imbunatatirea stilului de viata intra in domeniile de interes ale sanatatii mintale, proces de modificare a perceptiei catre care societatea romaneasca se indreapta, mi-as permite sa spun, prea incet.

Citeste si:  Greseli in dieta

Toate aceste probleme sunt pe agenda Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala si reprezinta puncte cheie in cadrul structurii de concepere si implementare a programelor sale. ARSM isi doreste sa lupte tocmai cu aceste prejudecati si stigmate, sa sprijine specialistii din sanatatea mintala sa se dezvolte profesional si sa creeze o comunitate stiintifca puternica, sa isi aduca aportul la modificarea perceptiei sociale in ceea ce priveste sanatatea mintala si stiintele cuprinse de catre aceasta si nu in ultimul rand ARSM isi doreste sa serveasca beneficiarii sai directi, cei care se vor indrepta catre noi, fie ca public tinta al programelor nostre, fie in calitate de clienti directi ai serviciilor oferite de catre specialistii nostri.

MpT.ro: Cum credeti ca va fi primita asociatia de catre comunitatea stiintifica, pe de o parte, si de publicul larg, pe de alta?

Anca Hasegan: Niciodata nu sunt suficiente voci care sa sprijine dezvoltarea sanatatii si niciodata nu exista suficient de multe inititative pentru consolidarea unei comunitati stiintifice. Tocmai de aceea, consider ca specialistii si profesionistii din sfera sanatatii mintala vor intampina cu bucurie fondarea Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala, dorinta noastra fiind aceea de a ne alatura tuturor celorlalte organisme, institutii, centre si organizatii care impartasesc aceeasi misiune cu a noastra: cresterea calitatii vietii in societatea romaneasca.

Publicului larg ne adresam, pe el vrem sa il ajutam si tot pe el il invitam sa se alature cauzei noastre. Sunt ferm convinsa ca toti cei care se vor indrepta catre ARSM in calitate de parteneri, de finanatatori, de membrii si nu in ultimul rand de beneficiari vor descoperi in randurile asociatiei oameni dornici sa le fie alaturi in rezolvarea problemelor lor sau in gasirea de solutii pentru rezolvarea problemelor celorlalti.

MpT.ro: Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala are si o structura de tineret – Asociatia Romana Tineri pentru Sanatate Mintala. Care este rolul acestei structuri in cadrul asociatiei? Ce proiecte specifice isi propune sa deruleze Asociatia Romana Tineri pentru Sanatate Mintala?

Citeste si:  Psihologia divortului: a fi sau a nu mai fi "impreuna"?

Ana Maria Nataletu: Structura de tineret a Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala a luat nastere in ideea de a construi o punte intre tanarul student si tanarul profesionist. Rolul prioritar al ARTSM este de sustinere si formare a tinerilor. Ne propunem ca prin proiectele pe care le dezvoltam sa asiguram un climat optim pentru dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor, oferindu-le noi perspective si noi provocari. Putem spune ca structura de tineret are ca beneficiari, pe de o parte persoanele care au nevoie de suport, iar pe de alta, tinerii care prin implicarea lor vor facilita acest suport. Ajutandu-i pe ceilalti se vor ajuta pe ei!

Un prim proiect aflat pe agenda ARTSM este „Ignoranta poate provoca suferinta!” realizat in sprijinul proiectului european „Zilei Europene Impotriva Obezitatii”. Acesta se va derula in 20 de licee bucurestene si se va concretiza prin intalniri interactive cu liceenii. In cadrul intalnirilor, acestia vor afla de la tineri profesionisti care este impactul pe care ignoranta, si tratamentul incorect ce rezulta din aceasta, il are asupra persoanelor supraponderale si obeze, in special intr-o perioada atat de tumultoasa cum este adolescenta.

In viitorul apropiat, planuim sa demaram si alte proiecte destinate tinerilor, printre care „Mind Studio”, care se va concretiza prin intalniri intr-un cadru informal destinate studentilor la psihologie, unde acestia vor putea dezbate teme de interes, vor viziona productii cinematografice tematice si vor avea ocazia de a-si extinde reteaua profesionala.

MpT.ro: Cine poate deveni membru al Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala? Exista anumite criterii pe care o persoana trebuie sa le intruneasca pentru a deveni membru?

Anca Hasegan: Exista mai multe tipuri de membrii in cadrul ARSM, ele fiind concepute astfel incat oricine sa poata deveni membru. Singura conditie la care intreaga structura ARSM tine si fara de care nu am putea primi un membru nou in randurile asociatiei este aceea de a adera integral la principiile si valorile noastre si de a-si asuma in totalitate codul nostru etic. ARSM isi va desfasura activitatea la cel mai inalt nivel de profesionalism si este o cerinta obligatorie pentru toti cei ce doresc sa ni se alature. Alte criterii nu exista. Noi ne dorim sa ni se alature orice persoana care crede in misiunea noastra si vom concepe structuri interne care sa serveasca intereselor tuturor membrilor nostri, de la cei mai renumiti specialisti in sanatate mintala la tineri care doresc sa sprijine ARSM in atingerea obiectivelor sale.

Citeste si:  Persoanele ambitioase si organizate traiesc mai mult

MpT.ro: Dar in cazul ARTSM?

Ana Maria Nataletu: Poate deveni membru ARTSM orice tanar, cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, care manifesta interes pentru domeniul „sanatatii mintale” si a carui activitatea ca voluntar denota profesionalism, dedicare si implicare in atingerea obiectivelor asociatiei.

Inainte insa de a deveni membru cu drepturi depline, ne propunem sa demaram cu fiecare doritor o colaborare de tip voluntariat ce dureaza trei luni – aceasta perioada ne va acorda, atat noua, cat si viitorului membru sansa de a ne cunoaste, de a pune in acord interesele si abilitatile sale cu misiunea asociatiei, precum si de a identifica cele mai potrivite oportunitati de crestere personala si profesionala.

MpT.ro: Stim ca va numarati deja printre participantii la ONG Fest 2010, ce va avea loc la Bucuresti in perioada 7-9 mai. Cu ce vor fi intampinati vizitatorii la standul Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala?

Alexandru Manescu: ONG Fest 2010 este prima participare a ARSM la un eveniment public si sunt foarte mandri ca vom fi acolo. Specialistii si voluntarii nostri vor fi prezenti la cortul ARSM pentru a face publica misiunea noastra, obiectivele noastre si pentru a prezenta tuturor celor interesati cand si cum ii putem ajuta. Ne dorim de la ONG Fest sa fie pentru ARSM si un prilej bun pentru a intinde mana tuturor celorlalte organizatii ale societatii civile care activeaza in domenii similare cu cel al ARSM si nu numai. Toti vizitatorii nostri de la ONG Fest vor primi materiale si informatii dar poate cel mai important este ca vor fi intampinati cu caldura si cu dorinta de a ajuta, pe care toti cei care ne reprezinta o transmit celor care se indreapta catre ARSM.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.