„Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului…”

Domeniul medicinei avanseaza in fiecare zi, noile progrese venind in primul rand in slujba pacientului. Cu prilejul Simpozionului de Tehnologii Avansate in Medicina 2010, ce va avea loc pe 11-13 noiembrie, la Bucuresti, am avut placerea sa discutam cu Prof. Dr. Irinel Popescu, cel care va prezida editia de anul acesta a evenimentului si o figura marcanta in medicina romaneasca si internationala.

Despre noutatile in medicina care vor face subiectul Simpozionului, medicina translationala si pozitia Romaniei pe harta europeana a transplantului puteti citi in cele ce urmeaza.

MpT.ro: Sunteti Presedintele Simpozionului de Tehnologii Avansate in Medicina 2010, eveniment programat pentru 11-13 noiembrie, la Bucuresti. Care sunt principalele obiective ale evenimentului si cum se integreaza ele cu particularitatile sistemului medical romanesc?

I.P.: Principalul obiectiv il constituie cunoasterea si promovarea tehnologiilor avansate in medicina. Ca orice alt domeniu, de multe ori chiar in mai mare masura, medicina este obligata sa tina pasul cu progresele stiintei. Noutatile nu sint intotdeauna usor de implementat, uneori nici in rindul specialistilor, cu atit mai putin la nivelul publicului larg. Ignoranta poate duce chiar la reactii paradoxale, de refuz al progresului, ceea ce poate fi in detrimentul societatii romanesti, in general.

As vrea sa fiu foarte clar: nu numai Romania, ci multe alte tari trec in prezent printr-o criza economica. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa oprim progresul tehnologic, sa nu beneficiem de tot ceea ce poate oferi stiinta contemporana si sa ne intoarcem cu decenii in urma. In opinia mea, se pot gasi solutii pentru introducerea progresului tehnologic, chiar si in perioade de criza.

Citeste si:  7 solutii pentru o viata plina de entuziasm

MpT.ro: Care vor fi principalele inovatii prezentate in cadrul Simpozionului?

I.P.: Cred ca se poate vorbi mai degraba de stadiul la care au ajuns aceste metode, incepind cu chirurgia robotica si terminind cu terapiile celulare, considerate inovatii la momentul la care au fost introduse (nu cu mult timp in urma, de altfel). De atunci insa, s-au acumulat multe date si cunostinte noi iar o parte dintre acestea vor fi comunicate in cadrul simpozionului.

MpT.ro: Cum credeti ca vor fi primite acestea de catre specialisti, in practica medicala? Exista proiecte de instruire a personalului medical in vederea intrebuintarii noilor tehnologii?

I.P.: Desigur. Daca as lua doar exemplul roboticii, sint cel putin trei centre chirurgicale foarte serioase la Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, care au solicitat de citiva ani dotarea cu robotul Da Vinci si care, in asteptare fiind, se pregatesc permanent pentru momentul care sa speram ca va veni cit mai curind.

MpT.ro: In ce beneficii se traduc, pentru pacient, accesul la noile tehnologii medicale si schimbul de experienta de nivel international?

I.P.: Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului. Un diagnostic mai precoce, mai rapid si mai precis, metode terapeutice mai putin invazive, mai eficiente si care sa permita o reintegrarea sociala si profesionala mai rapida, iata citeva din dezideratele care stau la baza acestor noi tehnologii.

Citeste si:  Ajutor de la bunica

MpT.ro: Ce categorii de pacienti am putea spune ca beneficiaza cu precadere de folosirea calificata a noilor tehnologii medicale?

I.P.: Multiple categorii, intre care bolnavii cu afectiuni vasculare si cei cu diverse tipuri de cancer sint pe primul plan.

MpT.ro: Una dintre tematicile simpozionului o reprezinta „medicina translationala”. Ce inseamna, pe intelesul tuturor, aceasta sintagma?

I.P.: Medicina si cercetare translationala inseamna legatura indisolubila dintre practica medicala si cercetare. Intrebarile fara raspuns din clinica (cum ar fi, de exemplu, tratamentul cancerului), trebuie, cu siguranta, sa-si afle raspunsul in laboratoarele de cercetare. Pentru a putea cerceta insa aceasta cumplita boala, ca si altele, este nevoie de material biologic de la bolnavii in cauza. De aceea, o astfel de cercetare nu se poate face decit pe mari platforme medicale, asa cum este de exemplu platforma Fundeni.

Invers, datele obtinute in laborator, noile metode de diagnostic si tratament, etc., trebuie testate pe loturi mari de bolnavi, bolnavi carora le-au fost, de altfel si destinate. Asa incit, aplicind aceasta paradigma, care in engleza suna „from bed to bench and from bench to bed”, se poate ajunge la progrese medicale deosebite.

MpT.ro: In aprilie 2000 ati realizat primul transplant hepatic cu supravietuirea bolnavului, iar in luna octombrie a aceluiasi an, primul transplant de ficat de la donator in viata. De atunci, v-ati implicat activ atat in perfectionarea profesionala a specialistilor, cat si in optimizarea legislatiei de transplant. Cum ati drescrie, dupa 10 ani, pozitia Romaniei in domeniul transplantului de organe?

Citeste si:  Tratare constipatie

I.P.: Pozitia Romaniei pe harta europeana a transplantului, pe care nu cu mult timp in urma era doar o pata alba, este astazi o pozitie bine definita, consolidata de la an la an, in primul rind prin cresterea numarului de operatii de transplant renal, hepatic, pancreatic si cardiac, precum si prin diversificarea activitatii de transplantare, mai ales la nivel de tesuturi (cornee, piele, os, tendon, insule pancreatice, etc).

Avem o legislatie completa, o opinie publica favorabila transplantului, asociatii puternice ale bolnavilor transplantati si chiar un nivel de finantare adecvat, cel putin in ultimii ani.

MpT.ro: Mai exista inca dificultati cu care sa se confrunte pacientii necesitand un transplant de organe? Daca da, de ce natura sunt acestea si in ce masura pot fi depasite?

I.P.: Dificultatea majora consta in numarul mult mai mare de bolnavi aflati pe listele de asteptare comparativ cu numarul de donatori. De aceea, ca si pina acum ducem o lupta permanenta pentru a creste acest numar, Romania fiind inca mult in urma tarilor europene dezvoltate. Avem nevoie de perseverenta in continuare si de sprijinul, in primul rind, al Ministerului Sanatatii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.