fbpx

„Primul consult oftalmologic, absolut necesar inainte de inceperea scolii…”

Clinica Oculus a sarbatorit recent efectuarea unei cifre-record la nivel national de operatii de cataracta: 55.000 de operatii in cei 17 ani de existenta. Cu acest prilej, dr. Ozana Moraru – singura femeie oftalmolog invitata in intreaga lume sa participe in calitate de chirurg la sesiuni de chirurgie live, a avut amabilitatea sa discute cu noi despre tratamentul chirurgical al afectiunilor oculare, precum si de a ne oferi o serie de indrumari practice privind consultul oftalmologic de rutina si prevenirea bolilor oculare.

MpT.ro: Care sunt principalele probleme de sanatate cu care pacientii vin la Clinica Oculus?

O.M.: Pacientii care vin la Clinica Oculus au diferite probleme oculare, incepand cu nevoia de ochelari, pana la afectiuni diverse care afecteaza vederea: cataracta, glaucom, boli de cornee, degenerescente maculare, dezlipire de retina, vicii de refractie-miopii, astigmatisme, hipermetropii, retinopatia diabetica, traumatisme oculare etc.

Fiind o Clinica predominent chirurgicala, principalele probleme oculare ale pacientilor nostri sunt cele care pot fi rezolvate chirurgical, adresandu-se noua tocmai pentru a efectua o operatie. Cel mai frecvent intalnite sunt cazurile de cataracta, glaucom, vicii de refractie, degenerescenta maculara si dezlipire de retina.

MpT.ro: Multi pacienti se feresc, sa spunem asa „de cutit”. Pentru ce afectiuni si in ce stadii evolutive ale acestora interventia chirurgicala este cea mai eficienta metoda de tratament?

O.M.: Sunt afectiuni in care interventia chirurgicala nu este doar cea mai eficienta metoda de tratament, ci SINGURA metoda, cum ar fi cazul cataractei si dezlipirii de retina. In ce priveste stadiul evolutiv, e bine de stiut ca orice boala oculara trebuie tratata sau/si operata inainte de a ajunge in stadii avansate, cand vederea e deja foarte mult afectata.

MpT.ro: Ce beneficii au adus pentru pacienti tehnicile operatorii moderne, pe care le foloseste si clinica Oculus?

O.M.: Siguranta, lipsa complicatiilor postoperatorii, operatii nedureroase si de scurta durata, extrem de usor de suportat de catre pacient, vindecare rapida cu re-integrarea imediata in viata sociala si profesionala.

MpT.ro: Ce recomandati pacientilor dupa operatie si in ce masura stilul de viata al acestora sufera modificari?

O.M.: Dupa orice operatie la ochi pacientul trebuie sa urmeze un tratament postoperator cu anumite picaturi, care este obligatoriu. In rest, recomandarile se refera la cateva restrictii, cum ar fi: sa nu se apese/scarpine la ochi, sa se fereasca de curenti de aer intensi sau de mediu foarte poluat, sa evite eforturile fizice foarte mari.

Citeste si:  Extractul de caju, un antidiabetic eficient

Acestea sunt valabile pentru aproximativ doua saptamani, dupa care pacientul poate sa-si reia stilul de viata anterior operatiei, inclusiv practicarea unui sport, etc.

MpT.ro: Pentru populatia generala si, specific, pe grupe de varsta, cu ce frecventa se recomanda consultul oftalmologic?

O.M.: Chiar daca nu are simptome, un prim consult e necesar oricarui copil inainte de a merge la scoala, la varsta de 5 ani; daca are semne sau simptome oculare (de exemplu, un „ochi fugit intr-o parte”), chiar mai devreme, de indata ce parintii au observat aceste semne.

Un alt consult poate fi efectuat la varsta adolescentei, iar ulterior, daca nu sunt simptome oculare, la varsta adulta. Dupa varsta de 40 de ani, un control oftalmologic la 2-3 ani e binevenit. Pentru persoanele care au antecedente familiale de boli oftalmologice, cum ar fi glaucomul, controlul se poate realiza anual. Diabeticii, de asemenea, ar trebui sa faca un consult oftalmologic anual.

Citeste si:  Peste 50.000 de romani sunt raciti

MpT.ro: Unele afectiuni ale ochiului pot fi prevenite? Ce sfatuiti pacientii in acest sens?

O.M.: Aparitia afectiunilor oculare nu prea poatre fi prevenita, dar putem anticipa si, eventual, evita progresia unei boli. De exemplu, un adult care are parinti cu glaucom, poate, prin controale preventive, sa depisteze foarte precoce aparitia primelor semne de glaucom si sa faca tratament din timp, pentru a evita avansarea bolii.

De asemenea, un pacient diabetic poate preveni sau amana aparitia retinopatiei diabetice daca reuseste sa-si controleze parametrii biochimici, in special glicemia. Aparitia unui glaucom acut facotoxic poate fi prevenita prin operarea mai din timp a unei cataracte foarte avansate, care e, de fapt, cauza acestui tip de glaucom. Banalele conjunctivite pot fi prevenite printr-o igiena riguroasa a mainilor, dupa cum si purtarea ochelarilor de soare cu lentila corespunzatoare poate preveni/amana leziuni maculare favorizate de radiatiile UV sau albastre.

Un comentariu
  1. Ozana moraru cea mai proasta vaca din lume impreuna cu cadavrul imputit de cristian moraru m-au nenorocit. Daca vret sa ramaneti mutilati mergeti la acesti 2 carpaci avizi dupa bani si care nu le vor binele pacientilor si veti ramane marcati pe viata ca mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.