A noua luna de sarcina

Bebelusul tau a cam terminat cu piciorusele si cu bataile in burtica ta si se pregateste de venirea sa pe lume. In mod normal, capul este indreptat in jos si se sprijina pe bazin, unde este tinut de oasele pelviene care il inconjoara.
In general, capul este prima parte care apare la momentul nasterii si care dilata traseul pentru a permite corpului sa iasa.
In cazuri exceptionale, copilul poate fi pozitionat cu sezutul inainte. Nasterea poate fi un pic mai grea, insa cu un medic bun alaturi, vei trece peste aceasta etapa a vietii tale.
In cazuri extrem de rare, micutul poate fi asezat de-a latul abdomenului, lucru care necesita o operatie cezariana.
Inimioara lui bate cat o tin puterile, iar cordonul obilical are aproximativ 50 de centrimetri lungime si este la fel de rigid ca un furtun de stropit gradina.
Voinicul masoara acum in jur de 45 de centrimetri si cantareste circa 2700 de grame. La asemenea dimenisuni, nu mai dispune de spatiu de miscare si asteapta venirea pe lume.
Cam cu trei saptamani inainte de nastere vei simti contractii puternice. Ele reprezinta “repetitia” dinaintea nasterii, cand capul micutului se angajeaza in bazin.
In mod normal, copilul tau va veni pe lume la sfarsitul celei de-a 40-a saptamani de sarcina. In acel moment, placenta incepe sa imbatraneasca, producand modificari hormonale care declanseaza contractii.
De regula, numai 5 % din copi se nasc la data calculata. Unii se simt atat de bine in uter, incat se mai lasa asteptati, in timp ce altii sunt atat de grabiti ca ies chiar si cu o saptamana mai devreme de termenul stabilit initial.
Pentru ca aceste variatii sunt absolut normale, tu trebuie sa fii pregatita in orice moment pentru fericitul eveniment.
Evita tigarile si alcoolul, pentru ca substantele daunatoare pe care le contin vor fi transferate copilului prin laptic si ii pot face rau.
De asemenea vei observa ca in aceasta luna sensibilitatea ta va fi foarte crescuta. Aduna toate emotiile pe care le-ai avut in cele 8 luni de sarcina si inmulteste-le cu zece. Asa ca incearca sa te aduni si sa-ti controlezi toate aceste stari pentru a nu-ti afecta starea de sanatate, atat tie, cat si micutului din pantecelul tau.

Citeste si:  Bulimia a devenit boala secolului

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.