fbpx

Adevarat sau fals: spune stop prejudecatilor despre alimente!

Foarte multe idei preconcepute circula în legatura cu regulile unei alimentatii sanatoase si multe pot sa te induca în eroare. Afla adevarul despre continutul de grasimi al alimentelor si despre proprietatile fructelor si legumelor!Prejudecati despre grasimi Untul are mai multe calorii decât uleiul? Fals. 100 ml de ulei contin 100% grasimi si 900 kcal, iar 100g de unt contin 81% grasimi si 740 kcal.Uleiul de masline are mai putine grasimi decât alte uleiuri? Fals. Toate uleiurile au în compozitia lor, în procent de 100%, grasimi. Depinde de provenienta acestor grasimi si de cum au fost procesate, daca uleiul este de calitate, natural si sanatos.Prejudecati despre fructe si legume Spanacul contine mai mult fier decât lintea? Fals. Lintea are un aport mai ridicat de fier decât spanacul: 100g linte contin 7.5mg de fier, pe când 100g de spanac contin numai 2.7 mg fier.Kiwi este mai bogat în vitamina C decât portocala? Adevarat. Kiwi are cel mai ridicat continut de vitamina C, dintre fructe, si e indicat sa consumi un fruct pe zi, daca vrei sa te mentii în cea mai buna forma.Legumele congelate au mai putine vitamine si minerale decât cele proaspete? Fals. Daca procesul de recoltare, de sortare, de taiere si de congelare este rapid, nu exista pierderi de vitamine, în timp ce legumele proaspete, care stau câteva zile cuminti în ladita de la aprozar, asteptând sa fie cumparate, pot pierde o parte din aportul lor de vitamine.Maslinele negre sunt mai grase decât cele verzi? Adevarat. Cele negre sunt de doua ori mai grase decât maslinele verzi. De fapt, cele verzi sunt masline care nu au ajuns înca la maturitate, deci au o concentratie mai mica de grasimi.Bananele maresc aciditatea stomacului?Fals. Dimpotriva, s-a descoperit ca bananele, mai ales cele mai verzi, actioneaza ca un medicament împotriva aciditatii, neutralizând substantele daunatoare mucoasei gastrice.Sucurile de fructe pot înlocui fructele proaspete?Fals. Majoritatea sucurilor care se gasesc în comert contin o cantitate foarte mica de vitamine, gustul lor placut fiind dat de adaosul de zahar. E recomandat sa-ti pregatesti singura sucul la storcator sau la mixer, însa nu uita ca fructul întreg si proaspat îsi pastreaza mai bine proprietatile!
Foarte multe idei preconcepute circula în legatura cu regulile unei alimentatii sanatoase si multe pot sa te induca în eroare. Afla adevarul despre continutul de grasimi al alimentelor si despre proprietatile fructelor si legumelor!Prejudecati despre grasimi Untul are mai multe calorii decât uleiul? Fals. 100 ml de ulei contin 100% grasimi si 900 kcal, iar 100g de unt contin 81% grasimi si 740 kcal.Uleiul de masline are mai putine grasimi decât alte uleiuri? Fals. Toate uleiurile au în compozitia lor, în procent de 100%, grasimi. Depinde de provenienta acestor grasimi si de cum au fost procesate, daca uleiul este de calitate, natural si sanatos.Prejudecati despre fructe si legume Spanacul contine mai mult fier decât lintea? Fals. Lintea are un aport mai ridicat de fier decât spanacul: 100g linte contin 7.5mg de fier, pe când 100g de spanac contin numai 2.7 mg fier.Kiwi este mai bogat în vitamina C decât portocala? Adevarat. Kiwi are cel mai ridicat continut de vitamina C, dintre fructe, si e indicat sa consumi un fruct pe zi, daca vrei sa te mentii în cea mai buna forma.Legumele congelate au mai putine vitamine si minerale decât cele proaspete? Fals. Daca procesul de recoltare, de sortare, de taiere si de congelare este rapid, nu exista pierderi de vitamine, în timp ce legumele proaspete, care stau câteva zile cuminti în ladita de la aprozar, asteptând sa fie cumparate, pot pierde o parte din aportul lor de vitamine.Maslinele negre sunt mai grase decât cele verzi? Adevarat. Cele negre sunt de doua ori mai grase decât maslinele verzi. De fapt, cele verzi sunt masline care nu au ajuns înca la maturitate, deci au o concentratie mai mica de grasimi.Bananele maresc aciditatea stomacului?Fals. Dimpotriva, s-a descoperit ca bananele, mai ales cele mai verzi, actioneaza ca un medicament împotriva aciditatii, neutralizând substantele daunatoare mucoasei gastrice.Sucurile de fructe pot înlocui fructele proaspete?Fals. Majoritatea sucurilor care se gasesc în comert contin o cantitate foarte mica de vitamine, gustul lor placut fiind dat de adaosul de zahar. E recomandat sa-ti pregatesti singura sucul la storcator sau la mixer, însa nu uita ca fructul întreg si proaspat îsi pastreaza mai bine proprietatile!

Citeste si:  Raceala sau gripa, cum le diferentiem?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.