fbpx

Afectiunile tiroidei

Tiroida reprezinta glanda sistemului endocrin, care pe cat de micuta poate parea, pe atat de multe complicatii poate cauza.
Rolul glandei tiroide este acela de a secreta doi hormoni, care au un rol crucial in functionarea corecta a organismului nostru: influenteaza dezvoltarea creierului in copilarie, precum si sistemul nervos.
Atunci cand intervine pubertatea, se asociaza hormonilor de crestere si celor sexuali, impreuna contribuind la dezvoltarea normala a adolescentului.
Pe parcursul vietii influenteaza metabolismul, temperatura corpului, frecventa respiratorie, functionarea pielii, digestia, fertilitarea.
Conform studiilor, femeile sunt mai expuse dereglarilor glandei tiroide decat barbatii. Daca te simti ametita, daca simti ca ai slabit brusc, daca esti agitata fara un motiv anme sau daca iti cade parul in mod excesiv, este cazul sa mergi la medic sa-ti faci cateva investigatii serioase.
Prin toate aceste manifestari, organismul tau iti cere ajutorul. Tu trebuie sa fii constienta si dispusa sa te ajuti, pana nu este prea tarziu.
Afectiunile tiroidei sunt de mai multe feluri si se manifesta fiecare in felul ei:
Hipertiroidimsul apare atunci cand se produce un exces de hormoni tiroidieni. Cea mai frecventa cauza a aparitiei este boala Basedow – Graves, despre care medicii spun ca are un caracter ereditar.
Printre simptome se numara pierderea in greutate inexplicabila, transpiratia excesiva, senzatia de disconfort crescut la caldura, stari de anxietate, neliniste, iritabilitate, caderea parului, senzatia de balonare, probleme cu vederea si un tremur involuntar al mainilor.
Hipotiroidismul isi face aparitia cand productia de hormoni tiroidieni scade. Datorita deficitului de iod, se declanseaza aceasta boala.
Printre simptomele hipotiroidismului se numara ingrasarea, intoleranta la frig, ritmul cardiac scazut, oboseala constanta, dismenoreea, scaderea libidoului, unghii fragile si piele uscata si rece.
Nodulii tiroidieni reprezinta o afectiune comuna, majoritatea nodulilor fiind de natura benigna. Uneori pot provoca secretia in exces a hormonilor, ducand la cazuri de hipertiroidism, sau din contra, nu pot cauza nicio problema.

Citeste si:  Cromoterapia
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.