fbpx

Afla de ce nu ii place la scoala

Nici n-a trecut bine prima saptamana de scoala si copilul tau incepe sa socoteasca timpul ramas pana la vacanta.
Cu fiecare dimineata, plecatul la scoala seamana din ce in ce mai mult cu mersul la ghilotina. Cel mic este din ce in ce mai trist, din ce in ce mai dezinteresat. Si parca stie mai putine lucruri decat anul trecut. Ce mai incolo si-ncoace, nu-i place la scoala si pace. Ce-i de facut? Evident, trebuie depistata cauza, ce-l face pe el sa urasca scoala? Nu face fata? I-a facut cineva vreun rau acolo?
Il enerveaza programul.
1. Prea multa disciplina
La 7-10 ani, chiar daca a fost la gradinita si s-a obisnuit oarecum cu program, este totusi destul de complicat sa te obisnuiesti cu un program atat de strict. Pentru cei ce au stat acasa, e si mai greu. Toata lumea ii spune ca TREBUIE sa faca anumite lucruri, ca e INTERZIS sa faca altele. Copilul pierde placerea de a afla lucruri noi, numai din pricina faptului ca este OBLIGAT sa o faca.
Explica-i cat mai des cat de frumos este sa fie impreuna cu mai multi copii, ca fara un program anume n-ar putea invata atatea lucruri frumoase.
Urmareste metoda pedagogica a invatatorului. Daca ti se pare ca este mult prea „militaroasa” discuta cu invatatorul, cu ceilalti parinti si chiar cu directorul scolii, incercand sa gasiti impreuna o solutie.
Incearca sa-i faci si acasa un program. Nu foarte strict, doar atat cat sa-si dea seama ca lucrurile sunt facute intr-o anumita ordine se fac mult mai bine si mai repede, ramanand timp mai mult pentru joaca.
2. Prea putin curaj
O alta cauza ar putea fi…timiditatea. Copilul tau- si nu te gandi ca baietii sunt mult mai curajosi- se emotioneaza teribil cand trebuie sa spuna ce stie, ce-a invatat. Daca are si niste colegi mai nebunatici, care fac glume pe seama lui, deja e si mai rau. Copilului ii va fi din ce in ce mai neplacut sa se duca la scoala, sa fie nevoit sa iasa la tabla, sa raspunda la lectii. Daca nu iei masuri din timp, se va inchide tot mai mult in el, refuzand colectivitatea.
Incearca sa-i creezi acasa situatii cu care se va intalni la scoala. Ca-ntr-un joc. Tu vei fi profesoara, papusile sau soldateii, colegii, iar tablia de acasa, tabla de la scoala.
Obisnuieste-l cu grupurile de copii. Nu se simte bine, dar daca-l vei duce in apropierea unor astfel de grupuri, in care copii se joaca ceva mai linistit, va dori el, cu incetul, sa se implice.
Cheama-i colegii cu care se intelege ceva mai bine acasa. Sa nu simta insa ca o faci special pentru a-l integra.
3. Cerinte prea mari
Tot ce face la scoala i se pare de neinteles. De cate ori vine vremea sa fie ascultat, se ingrozeste. De cate ori se trece la lectia urmatoare, isi da seama ca e si mai greu. Cu vremea, incepe sa urasca scoala. Pentru ca, pur si simplu, nu intelege ce se petrece acolo.
Intreaba-l in fiecare seara cum a decurs ziua la scoala. Dar nu incepe neaparat cu lectiile. Pune-l sa-ti povesteasca ce-a facut in pauze, ce mai face colega/colegul lui de banca, cum a fost druul. Apoi, intreaba-l despre ce au vorbit in clasa.
Vorbeste intai cu invatatorul, apoi cu parintii altori copii. Se poate ca „buba” sa nu fie la copilul tau, ci chiar la pedagog. Daca-i dai seama ca nici ieri, nici alaltaieri, nici astazi nu reuseste sa-ti spuna mai nimic, inseamna ca ceva nu e in regula.
Incearca sa rezolvati problemele impreuna. Nu sa i le faci tu, ci chiar sa le rezolvati impreuna. Asa iti vei da seama ce si cat intelege in clasa, ce si cat poate.

Citeste si:  Cum tratam acasa picioarele reci?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.