Ai grija cu cel mic

Capul bebelusului este foarte greu in primele luni de viata. El reprezinta circa 15% din greutatea corporala, iar musculatur agatului nu este inca suficient de dezvoltata pentru a-l sustine. Zgaltaitul violent, saltatul in brate il fac sa il balanseze puternic, iar creierul se loveste de cutia craniana. Riscul este maxim: vasele sanguine se pot intinde pana cand se rup, se produce o hemoragie si copilul poate ramane cu sechele cerebrale. In cazuri extreme, poate chiar sa moara in urmatoarele zile.
Semnale de maxima alerta
Copilul amuteste, face convulsii, are privirea pierduta sau respira gre- este grav. Medicul pediatru trebuie sa intervina de urgenta. Gestul care il ajuta sa stabileasca diagnosticul este examinarea fundului de ochi. cu ajutorul unei lampi mici. Apoi RMN-ul cerebral va depista eventualele hemoragii si hematoame specifice accdentelor de acest gen.
Se pare ca aceasta greseala o facem toti: parintii, in special tatii, bunicii, bonele indiferent de mediul in care traim. Nu nivelul socio-economic ne imboldeste, ci factorul psihoafectiv: nervozitatea, stresul, neputinta de a raspunde corect celor mai simple nevoie ale bebelusului. Pediatrii pot depune marturie: printre adultii care „isi pierd cumpatul” sunt destui oameni bine informati, inclusiv medici. Cand va decideti sa deveniti parinti, uitati basmele, uneori „ingerasul bucalat” va poate face viata un cosmar. Fiti gata sa tineti situatia sub control si nervii in frau.

Citeste si:  Sarea, la fel de periculoasa ca tutunul

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.