Ajuta-ti organismul cand este supus la stres si consuma nuci

Cuplu cumparand nuci

O dieta bogata in nuci si ulei de nuci poate pregati organismul pentru a face fata mai bine stresului, potrivit unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania (Statele Unite). Acestia au analizat efectul pe care aceste alimente, care contin grasimi polinesaturate, il au asupra tensiunii arteriale, in perioade de repaos, si respectiv , de suprasolicitare si stres.

Studii anterioare au aratat ca acizi grasi omega-3, cum este si acidul alfa linolenic care se gaseste in nuci si semintele de in, pot reduce nivelul colesterolului LDL, considerat „rau” pentru organism. Aceste alimente pot reduce, in egala masura, nivelul proteinei C-reactive si a altor markeri inflamatori.

Citeste si:  Elimina stresul citind

„Persoanele care manifesta un raspuns biologic exagerat la stres prezinta un mai mare risc de boli cardiace”, explica prof. Sheila G. West, specialist in sanatate bio-comportamentala. „Prin acest studiu am urmarit sa descoperim daca acizi grasi omega-3, obtinuti din surse vegetale, pot reduce raspunsul cardiovascular la stres”.

La studiu au participat 22 de adulti sanatosi clinic, care prezentau insa valori crescute ale colesterolului LDL. Nucile, uleiul de nuci si uleiul din seminte de in au fost fie amestecate in mancarea obisnuita – la salate, fie servite crude – ca gustare. In medie, participantii au consumat zilnic noua nuci intregi (sau 18 jumatati de nuca).

Citeste si:  Gatiti morcovii intregi si pastrati-le proprietatile anticancerigene

Pentru a simula efectele stresului in laborator, participantilor li s-a cerut sa tina un discurs in fata unui auditoriu (vorbitul in public fiind una dintre cele mai frecvente temeri ale oamenilor si astfel un factor stresor semnificativ) sau sa-si introduca piciorul intr-un recipient cu apa foarte rece. Rezultatele au aratat ca, in urma dietei cu nuci si ulei de nuci, valorile tensiunii arteriale au scazut atat in stare de repaos, cat si atunci cand paricipantii se confruntau cu o situatie stresanta.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.