fbpx

Americanii sustin ca o dieta bogata in cartofi poate afecta ficatul

O dieta în care domina alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul alb si pâinea alba, poate afecta serios functiile ficatului, arata un studiu realizat de cercetatorii americani.Alimentele cu indice glicemic ridicat, care sunt digerate repede de organism, pot contribui la aparitia unei disfunctii hepatice, "ficatul gras", care face parte dintre "bolile tacute". Dupa cum indica si numele bolii, în cazul "ficatului gras" grasimea se depune în jurul organului, iar în timp aceasta poate fi un factor al aparitiei insuficientei hepatice. Cercetatorii de la spitalul de pediatrie din Boston au descoperit acest lucru în urma unor studii realizate pe cobai. Animalele participante la studiu au fost hranite timp de sase luni fie cu alimente cu indice glicemic ridicat, fie cu produse cu indice glicemic scazut, scrie Mediafax. Indicele glicemic este un mod de a masura viteza cu care energia extrasa din alimente este absorbita de corp. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahar din sânge, care la rândul lui provoaca o crestere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei creste, nivelul de zahar în sânge scade rapid, provocând ameteli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui sa fie consumate doar ocazional. Dupa sase luni de studiu, cobaii hraniti cu alimente cu indice glicemic ridicat aveau de doua ori mai multa grasime în organism, în sânge si în ficat. Profesorul David Ludwig, coordonatorul studiului, a declarat ca rezultatele se pot aplica si la oameni, atât la adulti cât si la copii, în rândul carora obezitatea este în crestere. În lista alimentelor cu indice glicemic ridicat sunt incluse piureul de cartofi, pâinea alba, chips-urile, unele cereale pentru micul dejun bogate în grasimi si zaharuri, orezul alb.Printre alimentele cu indice glicemic moderat se numara muesli, cartofii fierti, lipia, orezul Basmati, mierea, pâinea integrala, iar printre produsele alimentare cu indice glicemic redus se numara arahidele prajite si sarate, pâinea de secara, laptele integral si degresat, spaghetele, morcovii fierti, fasolea boabe fiarta, fructele, nucile, lintea.
O dieta în care domina alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul alb si pâinea alba, poate afecta serios functiile ficatului, arata un studiu realizat de cercetatorii americani.Alimentele cu indice glicemic ridicat, care sunt digerate repede de organism, pot contribui la aparitia unei disfunctii hepatice, "ficatul gras", care face parte dintre "bolile tacute". Dupa cum indica si numele bolii, în cazul "ficatului gras" grasimea se depune în jurul organului, iar în timp aceasta poate fi un factor al aparitiei insuficientei hepatice. Cercetatorii de la spitalul de pediatrie din Boston au descoperit acest lucru în urma unor studii realizate pe cobai. Animalele participante la studiu au fost hranite timp de sase luni fie cu alimente cu indice glicemic ridicat, fie cu produse cu indice glicemic scazut, scrie Mediafax. Indicele glicemic este un mod de a masura viteza cu care energia extrasa din alimente este absorbita de corp. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahar din sânge, care la rândul lui provoaca o crestere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei creste, nivelul de zahar în sânge scade rapid, provocând ameteli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui sa fie consumate doar ocazional. Dupa sase luni de studiu, cobaii hraniti cu alimente cu indice glicemic ridicat aveau de doua ori mai multa grasime în organism, în sânge si în ficat. Profesorul David Ludwig, coordonatorul studiului, a declarat ca rezultatele se pot aplica si la oameni, atât la adulti cât si la copii, în rândul carora obezitatea este în crestere. În lista alimentelor cu indice glicemic ridicat sunt incluse piureul de cartofi, pâinea alba, chips-urile, unele cereale pentru micul dejun bogate în grasimi si zaharuri, orezul alb.Printre alimentele cu indice glicemic moderat se numara muesli, cartofii fierti, lipia, orezul Basmati, mierea, pâinea integrala, iar printre produsele alimentare cu indice glicemic redus se numara arahidele prajite si sarate, pâinea de secara, laptele integral si degresat, spaghetele, morcovii fierti, fasolea boabe fiarta, fructele, nucile, lintea.

Citeste si:  10 alimente purificatoare
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.