fbpx

Analize medicale uzuale

Macar o data pe an, este indicat sa ne prezentam la medicul de familie si sa solicitam sa ne prescrie un set de analize uzuale, care se fac periodic, de control.
In cazul in care medicul refuza sa va dea acest drept ( din pacate se intampla din ce in ce mai des in Romania ) si veti fi nevoite sa va adresati laboratoarelor sau clinicilor particulare, iata ce analize trebuie sa aveti in vedere pentru a nu da o suma foarte mare de bani pe ele si mai ales pentru a nu recolta pentru niste analize care nu va sunt de folos:
Un set uzual de analize contine urmatoarele teste si probe de laborator:
1.Hemoleucograma completa ( formula leucocitara a sangelui, care va poate fi de folos in depistarea unor anemii sau a unor inflamatii, infectii, precum si in depistarea altor probleme).
2.VSH ( viteza sangelui, care va arata daca este un proces inflamator in organism ).
3.ASLO ( se face impreuna cu cele doua de mai sus, pentru depistarea infectiilor din organism )
4.Calciu ionic ( nivelul de calciu din organism ). De regula calciu ionic trebuie sa cuprinda si calciul seric si proteinele totale serice, dar acest lucru difera in functie de laborator.
5.Transaminazele TGO si TGP care ne indica activitatea ficatului.
6.Ureea, creatinina si acidul uric, precum si sumarul de urina ( care este prima urina de dimineata, al doilea jet ) indica activitatea rinichiilor.
7.Sideremie ( arata nivelul fierului in sange. In cazul in care aceste iese prost, se merge mai departe cu alte investigatii amanuntite ).
8.PCR ( proteina C reactiva arata acelasi lucru cu ASLO si de regula se fac impreuna ).
9.Profilul lipidic al colesterolului ( care trebuie sa cuprinda toate fractiile colesterolului : HDL, LDL, colesterol total, trigliceride si VLDL ).
10.Urocultura ( o proba de urina, care indica daca aveti sau nu o infectie urinara. In cazul in care ea este pozitiva, rezultatul trebuie insotit si de antibiograma aferenta bacteriei, pentru ca medicul sa va poate prescrie ce antiobiotic sa luati pentru a combate infectia. )

Citeste si:  Cum sa previi durerile de spate: Un exercitiu simplu, pentru o postura dreapta
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.