Arsurile pielii

In functie de gravitate, arsurile pot avea 3 grade:
-arsuri de gradul 1: sunt limitate la stratul superficial al pielii (epidermul); leziunile sunt rosii si dureroase, usor umflate, iar pielea se poate coji dupa 1-2 zile.
-arsurile de gradul 2 sunt mai profunde, afecteaza si al doilea strat al pielii (dermul), sunt foarte dureroase si se formeaza basici; pielea este foarte rosie, cu un aspect patat, iar edemul poate fi semnificativ.
-arsurile de gradul 3 afecteaza toate straturile pielii, care capata un aspect negricios; sunt putin sau deloc dureroase, pentru ca nervii sunt distrusi.
O arsura de gradul 1 de mici dimensiuni poate fi tratata cu usurinta acasa. Dintre arsurile de gradul 2, necesita vizita la medic cele cu un diametru mai mare de 5 cm, cele localizate pe fata, maini, picioare, zona genitala, fese sau articulatii mari. Orice arsura de gradul 3 necesita ingrijire medicala de urgenta.
Tratarea unei arsuri minore
1. Zona afectata se va tine sub apa rece de la robinet timp de 10-15 minute. Daca aceasta nu este disponibila, zona se va acoperi cu comprese umede reci. Apa rece va calma durerea, va inlatura senzatia de fierbinteala si va preveni extinderea arsurii. NU se va aplica gheata direct pe rana! Aceasta poate produce degeraturi si poate agrava arsura.
2. NU se va aplica unt sau uleiuri la nivelul ranii! Acestea vor retine toata caldura in interiorul tesuturilor, crescand astfel posibilitatea de extindere a arsurii si de dezvoltare a unei infectii.
3. Dupa racorirea regiunii afectate se poate aplica o lotiune calmanta care va preveni uscarea pielii.
4. Urmatorul pas este acoperirea zonei cu un bandaj steril. Acesta nu trebuie sa fie foarte strans, pentru a evita presiunea la nivelul leziunii.
5. In caz de aparitie a basicilor, acestea NU se vor sparge! Ele se vor vindeca spontan. In caz ca se sparg singure, zona respectiva se va spala cu blandete cu apa si sapun, apoi se va aplica un unguent antibiotic (Baneocin, Dermazin, Fucidin) si un bandaj care sa protejeze leziunea. Pielea moarta care a format basicutele sparte poate fi indepartata.
6. Pentru durere se poate folosi paracetamol, aspirina sau algocalmin.

Citeste si:  Du-l in Tara lui Mos Craciun

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.