fbpx

Artroza

Artroza este o suferinta a cartilagiul articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. ÃŽn mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitând mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale. Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase („ciocuri”, „noduri”). Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care în schimb se freaca între ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.
Cele mai afectate articulatii sunt: articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.
Modificari foarte frecvente:
-noduli la nivelul degetelor;
-rigiditate a spatelui si gâtului;
-durere cronica si disconfort în timpul sederii sau mersului;
-tumefactii ale genunchilor;
Daca suferiti de artroza exista, din fericire, lucruri pe care le puteti face pentru a stopa evolutia bolii si pentru a diminua impactul simptomelor ei deosebit de neplacute.
Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere în primele zile ale reactivarii. Puneti apa la congelator într-o punga din plastic si dupa ce îngheata înveliti-o într-un prosop si aplicati-o pe regiunea dureroasa de câteva ori pe zi, dar nu mai mult de 10 minute odata. Dupa cedarea durerii, se vor folosi compresele calde care relaxeaza muschii din jurul articulatiei dureroase si pot usura simptomele chiar mai bine decât gheata. Si aplicatiile calde se vor limita la maximum 10 minute odata.

Citeste si:  Mierea infuzata cu ierburi
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.