fbpx

Aspirina

Nu exista persoana care sa nu detina in mica farmacie de acasa banala aspirina. Folosita in raceala, temperatura, dureri de cap, aspirina a devenit de-a lungul timpului un medicament minune, un fel de pastila buna la toate.
Studii recente efectuate de cercetatorii americani si britanici au aratat ca aspirina poate fi folosita cu succes in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Conform acestora, administrarea regulata a aspirinei la barbati reduce riscul aparitiei infarctului miocardic, iar la femei previne atacul cerebral. De asemenea, aspirina si-a demonstrat beneficiile in prevenirea diferitelor forme de cancer (de piele, de colon, de pancreas), a migrenelor severe sau a unor forme de cataracta. E vorba insa de un consum regulat, pe o perioada mai lunga de timp, consumul ocazional neavand aceste rezultate.
Efecte negative
Dincolo de numeroasele ei beneficii, aspirina are reactii adverse deloc de neglijat. Acest medicament e total contraindicat in cazul persoanelor care sufera de ast bronsic, deoarece unii pot fi alergici la aspirina, iar consuml acesteia nu va face decat sa le accentueze simptomele bolii.
Pentru ca s-a dovedit rolul aspirinei in etiologia sindromului Reye (o encefalopatie insotita de hepatita fulminanta si edem cerebral), medicamentul nu se mai foloseste pentru a trata simptomele de gripa la copii. Mai mult, acest medicament e interzis pana la varsta de 4 ani, deoarece folosirea ei in mod frecvent provoaca tulburari de asimilare a fierului si carenta de potasiu. Consumulde aspirina este interzis si in sarcina, de la conceptie si pana dupa nastere, asta pentru ca medicamentul a fost gasit vinovat pentru aparitia problemelor la fat, complicatii la nastere. Administrarea in timpul alaptarii este considerata nesigura, deoarece un mic procent din doza utilizata trece in laptele matern si astfel ajunge in organismul sugarului caruia ii poate provoca sangerari usoare.

Citeste si:  Peste 400 de cazuri noi de HIV/SIDA in Romania, in 2009
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.