Bulimia a devenit boala secolului

Bulimia reprezinta una dintre cele mai frecvent intalnite tulburari de tip alimentar. Bulimia poate incepe sa se manifeste de la varsta de 13 ani si poate avea urmari grave daca nu este tratata la timp. Bulimia incepe de la o simpla restrictie care devine din ce in ce mai puternica in timp, ajungand chiar la episoade anorexice.
Aceste episoade anorexice pot fi urmate de perioade de ingestie alimentare necontrolate.
De obicei bulimicii isi pierd senzatia de foame si satietate, deoarece ei pot ingera cantitati enorme de mancare, dupa care isi provoaca voma.
De regula aceste iesiri sunt ascunse si oarecum ritualizate, urmarile lor fiind de cele mai multe ori aproape teatrale: senzatii de culpabilizare, rusine si furie indreptata impotriva lor insisi.
Persoanele care sufera de aceasta boala, isi schimba treptat comportamentul, isi pierd increderea in sine, se izoleaza si evita cercurile sociale. In acest caz, complicatiile de natura psihologica vor fi mult mai greu de remediat sau de ameliorat.
Aceasta boala se manifesta cu precadere la femei, insa au fost inregistrate si cateva cazuri de bulimie la barbati, la noi in tara.
Medicii sustin ca bulimia a devenit o boala a societatii moderne, iar stresul este cel care alimenteaza si determina aparitia acestei boli. Problemele in familie, respectul de sine si problemele legate de dragoste sunt si ele factori care pot provoca aparitia bolii.
Cu bulimicii trebuie sa avem foarte mult calm si rabdare pentru a-i ajuta sa treaca mai usor peste depresie si pentru a invinge boala.
Pentru a trata bulimia, trebuie sa gasim cauza pentru care s-a ajuns aici si sa gasim o rezolvare cat mai urgenta. Trebuie sa incercati inca de la debutul ei, de la aparitia primelor semne, pentru a preveni astfel anorexia.
Hipnoza si terapiile comportamentale sunt doar cateva dintre alternativele cele mai eficiente, insa trebuie sa incercati aceste metode inca de la aparitia primelor tulburari.
Psihanaliza este de asemenea foarte importanta pentru ca permite tratarea tulburarilor de personalitate si de schema corporala a persoanei care sufera de bulimie.

Citeste si:  Artroza genunchiului: cum ne ajuta kinetoterapia si sportul?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.